Sałatka z rukoli z owocem kaki i kozim twarogiem
Pomidorowy sos do wszystkiego: makaronu, ryżu, mielonych i gołąbków

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pomidorowy sos podnosi smak wielu dań
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pomidorowy sos do wszystkiego to nie żart. Pomidory zawierają kwas glutaminowy, aminokwas będący podstawą struktur białkowych. Jego obecność nasz język rozpoznaje jako umami, czyli smaczny. Dlatego sos pomidorowy podnosi smak wielu dań. Sos pomidorowy nadaje się do makaronu, ryżu i pulpetów z mielonego mięsa.
Polecamy także: Aromatyczny sos pomidorowy do słoików
Składniki
puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
2 małe cebule
ząbek czosnku
do smaku: cukier, sól, pieprz, ocet winny
Przygotowanie krok po kroku:
Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki.
Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem.
Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować.
Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.