Pomidorowy sos do wszystkiego: makaronu, ryżu, mielonych i gołąbków

Pomidorowy sos do wszystkiego: makaronu, ryżu, mielonych i gołąbków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidorowy sos podnosi smak wielu dań

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowy sos do wszystkiego to nie żart. Pomidory zawierają kwas glutaminowy, aminokwas będący podstawą struktur białkowych. Jego obecność nasz język rozpoznaje jako umami, czyli smaczny. Dlatego sos pomidorowy podnosi smak wielu dań. Sos pomidorowy nadaje się do makaronu, ryżu i pulpetów z mielonego mięsa.

Polecamy także: Aromatyczny sos pomidorowy do słoików

Składniki

  • puszka pomidorów

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 małe cebule

  • ząbek czosnku

  • do smaku: cukier, sól, pieprz, ocet winny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.

  • W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Garnek zestawić z kuchenki.

  • Otworzyć puszkę, wylać jej zawartość do sita, ułożonego na garnku, i przetrzeć. Można też wlać zawartość puszki bez przecierania, rozdrabniając pomidory widelcem.

  • Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować.

  • Sos nadaje się do makaronu, ryżu, pulpetów z mielonego mięsa. Przed podaniem potrawę można posypać posiekaną, świeżą bazylią.

Ocena: 4