Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa z bakłażana to łatwy przepis na jarzynową zupę z tego, co oferuje nam pełnia lata. Młode warzywa, jędrne bakłażany i soczyste pomidory połączone w jednym garnku będą smakowały każdemu.
Składniki
2 średnie bakłażany
2-4 ziemniaki
1-3 marchewki
1 pietruszka
1-3 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
2 papryczki spiczaste
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
1 cebula
1-3 ząbki czosnku
cukier, sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażany pokroić na plastry grubości około 1 cm. Skropić oliwą i upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Marchewkę, pietruszkę, paprykę i seler pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa razem z cebulą i czosnkiem, smażyć do zeszklenia cebuli.
Zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę.
Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekane pomidory i 1 łyżeczkę cukru, smażyć do odparowania połowy soku.
Dodać do zupy przesmażone pomidory i upieczonego bakłażana, wymieszać, zagotować i od razu podawać, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska