Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z bakłażana to łatwy przepis na jarzynową zupę z tego, co oferuje nam pełnia lata. Młode warzywa, jędrne bakłażany i soczyste pomidory połączone w jednym garnku będą smakowały każdemu. 

Składniki

  • 2 średnie bakłażany

  • 2-4 ziemniaki

  • 1-3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1-3 łodygi selera naciowego

  • 2 duże pomidory

  • 2 papryczki spiczaste

  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 1 cebula

  • 1-3 ząbki czosnku

  • cukier, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokroić na plastry grubości około 1 cm. Skropić oliwą i upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Marchewkę, pietruszkę, paprykę i seler pokroić drobno. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa razem z cebulą i czosnkiem, smażyć do zeszklenia cebuli. 

  • Zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą gotowe. 

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i posiekać w kostkę. Bakłażana również pokroić w kostkę.

  • Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekane pomidory i 1 łyżeczkę cukru, smażyć do odparowania połowy soku.

  • Dodać do zupy przesmażone pomidory i upieczonego bakłażana, wymieszać, zagotować i od razu podawać, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 0