Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby
Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonałe danie z letnich warzyw: bakłażana, cukinii, papryki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pyszne warzywa pieczone, jeszcze ciepłe, pełne soczystych smaków są doskonałym dodatkiem do mięsa. Ta nieskomplikowana sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki z dodatkiem pomidorów i cebuli zadowoli nawet najwybredniejsze gusta.
Składniki
1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
2 pomidory
2-4 papryki
2 cebule
6 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa pokroić na kawałki, miękkie takie jak bakłażan i cukinia na nieco większe plastry i plasterki, jędrne jak papryka na mniejsze kawałki. Pomidora na ósemki. Cebulę w piórka. Czosnek pozostawić w łupince.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć warzywa, posypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszać.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska