Proste placki z kaszy gryczanej. Sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe danie

Dieta wegetariańska
Kasza gryczana jest cenionym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Właśnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest gwiazdą tego przepisu. Placki z kaszy gryczanej robi się szybko i łatwo. Można je podawać na różne sposoby i zawsze świetnie smakują. Poznajcie prosty przepis na domowe placki z kaszy gryczanej.
Co można zrobić z ugotowanej kaszy gryczanej?
Kaszę gryczaną warto wprowadzić do diety, ponieważ jest zdrowym produktem. Zawiera witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo, mangan, potas oraz sporą dawkę magnezu. Kasza gryczana pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Reguluje poziom cukru. Warto jeść ją na diecie odchudzającej, ponieważ pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Ugotowana kasza gryczana ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się w daniach mięsnych i wytrawnych. Jest smacznym i sycącym dodatkiem do zup i potraw jednogarnkowych. To świetny produkt na śniadanie. Można przyrządzić z niej znakomite domowe placki, na które przepis znajdziecie poniżej.
Placki z kaszy gryczanej – składniki
Do przygotowania pysznych i zdrowych placków z kaszy gryczanej wykorzystuje się tylko kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach. Można je kupić przez cały rok, dlatego te smakowite placki można smażyć bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
Z czego więc zrobić pełne smaku i zdrowia placki z kaszy? Lista składników jest krótka. Placki robi się z pięciu produktów i dwóch przypraw, które każdy ma w domu.
- kasza gryczana – prażona lub biała
- stary parmezan
- otręby pszenne
- jajko
- koperek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić placki z kaszy gryczanej?
Ten zdrowy przepis nie jest trudny. Placki, które przyrządza się z ugotowanej kaszy gryczanej, są łatwe i szybkie. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że do placków można wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to znakomite danie w stylu zero waste.
Jak więc usmażyć furę domowych placków z kaszy gryczanej? To łatwe zadanie, z którym poradzi sobie każdy.
- 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
- 2. krok – połączenie kaszy gryczanej z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków z kaszy gryczanej na patelni
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
- Wbić jajko i wsypać posiekany koperek, otręby i starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta, formując placki. Smażyć po 3 minuty z obu stron. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.