Placki z kaszy gryczanej: przepis na odżywcze i smaczne danie na zimę

2021-03-29
Placki z kaszy gryczanej: przepis na odżywcze i smaczne danie na zimę
Autor: Shutterstock Placki z kaszy gryczanej można łatwo i szybko przygotować
łatwy
30 min
4

Placki z kaszy gryczanej - wykonuje się je szybko, a smakują wspaniale. Można je podawać również na słodko. A kasza gryczana jest cenionym źródłem składników odżywczych, których szczególnie dużo potrzebujemy zimą. Produkt ten zalecany jest też w diecie bezglutenowej.   

SKŁADNIKI

  • woreczek kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • jajko
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź.
  • W misce wymieszaj kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Powstałą masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smaż po trzy minuty z każdej strony.
  • Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.
Redakcja
więcej