Placki z kaszy gryczanej: przepis na odżywcze i smaczne danie na zimę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placki z kaszy gryczanej - wykonuje się je szybko, a smakują wspaniale. Można je podawać również na słodko. A kasza gryczana jest cenionym źródłem składników odżywczych, których szczególnie dużo potrzebujemy zimą. Produkt ten zalecany jest też w diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI
- woreczek kaszy gryczanej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki otrąb pszennych
- jajko
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź.
- W misce wymieszaj kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Powstałą masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smaż po trzy minuty z każdej strony.
- Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.