Proste placki z kaszy gryczanej. Sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe danie

placki z kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock, Shutterstock Znakomite placki z kaszy gryczanej smakują wyśmienicie i są łatwe do zrobienia.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kasza gryczana jest cenionym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Właśnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest gwiazdą tego przepisu. Placki z kaszy gryczanej robi się szybko i łatwo. Można je podawać na różne sposoby i zawsze świetnie smakują. Poznajcie prosty przepis na domowe placki z kaszy gryczanej.

Co można zrobić z ugotowanej kaszy gryczanej?

Kaszę gryczaną warto wprowadzić do diety, ponieważ jest zdrowym produktem. Zawiera witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo, mangan, potas oraz sporą dawkę magnezu. Kasza gryczana pozytywnie wpływa na pracę serca i mózgu. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Reguluje poziom cukru. Warto jeść ją na diecie odchudzającej, ponieważ pomaga utrzymać prawidłową wagę.

Ugotowana kasza gryczana ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się w daniach mięsnych i wytrawnych. Jest smacznym i sycącym dodatkiem do zup i potraw jednogarnkowych. To świetny produkt na śniadanie. Można przyrządzić z niej znakomite domowe placki, na które przepis znajdziecie poniżej.

Placki z kaszy gryczanej – składniki

Do przygotowania pysznych i zdrowych placków z kaszy gryczanej wykorzystuje się tylko kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach. Można je kupić przez cały rok, dlatego te smakowite placki można smażyć bez względu na to, czy jest lato, czy zima.

Z czego więc zrobić pełne smaku i zdrowia placki z kaszy? Lista składników jest krótka. Placki robi się z pięciu produktów i dwóch przypraw, które każdy ma w domu.

  • kasza gryczana – prażona lub biała
  • stary parmezan
  • otręby pszenne
  • jajko
  • koperek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić placki z kaszy gryczanej?

Ten zdrowy przepis nie jest trudny. Placki, które przyrządza się z ugotowanej kaszy gryczanej, są łatwe i szybkie. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że do placków można wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to znakomite danie w stylu zero waste.

Jak więc usmażyć furę domowych placków z kaszy gryczanej? To łatwe zadanie, z którym poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
  • 2. krok – połączenie kaszy gryczanej z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie placków z kaszy gryczanej na patelni

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Wbić jajko i wsypać posiekany koperek, otręby i starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta, formując placki. Smażyć po 3 minuty z obu stron. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej