Zastąpi owsiankę i jest idealna na diecie. Jak zrobić gryczankę?
Czym można zastąpić owsiankę? Alternatywą dla płatków owsianych na śniadanie jest popularna kasza gryczana. Jest niedroga, pyszna i zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Gryczanka jest łatwa do przygotowania, smakuje świetnie i dodaje energii. Sprawdzi się także podczas diety odchudzającej. Poznajcie dobroczynną moc kaszy gryczanej. Przygotujcie wyśmienitą gryczankę na śniadanie.
Spis treści
Jakie właściwości ma kasza gryczana?
Lekarze i dietetycy od lat zachęcają, aby jeść więcej kasz. Są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje kasza gryczana. Chociaż zazwyczaj serwuje się ją jako dodatek do obiadu i dań mięsnych, można przyrządzić z niej pyszne i energetyczne śniadanie na słodko. Gryczanka zastąpi płatki owsiane i jest doskonałym daniem podczas diety odchudzającej.
Prozdrowotne właściwości i walory smakowe kaszy gryczanej znane są już od setek lat. Zawiera białko, błonnik i aminokwasy. Jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i daje uczucie sytości. Ze względu na tę ostatnią właściwość kasza gryczana polecana jest na diecie odchudzającej.
Na sklepowych półkach można znaleźć dwa rodzaje kaszy gryczanej. Najpopularniejsza to prażona kasza gryczana o wyrazistym smaku i ciemnej barwie. Niepalona kasza gryczana ma biały kolor i zawiera więcej składników odżywczych niż prażona. Oba rodzaje świetnie sprawdzą się do przygotowania domowej gryczanki na śniadanie.
Jak zrobić gryczankę?
Przyrządzenie śniadania z kaszą gryczaną w roli głównej nie jest trudne. Przepisy są proste, a przygotowanie miseczki pełnej zdrowia nie zajmuje dużo czasu. Bazą każdego przepisu jest ugotowana kasza gryczana. Można ugotować ją na mleku lub na wodzie. Następnie do ziarenek dodaje się wybrane składniki, które podkręcają smak kaszy i sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej sycące.
Co dodać do gryczanki? Najprostszym dodatkiem do kaszy gryczanej na śniadanie są pokrojone w kostkę lub plasterki świeże sezonowe owoce. Składnikiem, który sprawi, że gryczanka będzie jeszcze zdrowsza, są posiekane orzechy, migdały i suszone owoce. Sprawdzą się też wiórki kokosowe, nasiona chia czy kakao. Do gryczanki warto dodać naturalny jogurt lub w wersji wegańskiej mleko roślinne.
Przepisy na gryczankę
Kasza gryczana na śniadanie to zdrowy i pełen smaku posiłek, który doda energii na cały poranek. Gryczanka to doskonała i pyszna alternatywa dla owsianki. Warto wprowadzić ją do menu, kiedy płatki owsiane przestaną smakować. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszną domową gryczankę, która zachwyci smakiem i łatwym przygotowaniem.
- Gryczanka z owocami na śniadanie. Skradnie serca nawet największych przeciwników kaszy
- Kakaowa gryczanka z kardamonem. Energetyczne śniadanie, które zachwyci każdy kubek smakowy
- Banany i kasza gryczana - jak z tego przyrządzić pyszne błyskawiczne śniadanie?
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne dania z kaszą w roli głównej.