Gryczanka z owocami na śniadanie. Skradnie serca nawet największych przeciwników kaszy
2023-02-06
łatwy
25 min
2
Dieta wegetariańska
Kasza gryczana jest pyszna i zdrowa, dlatego warto jeść ją regularnie. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań obiadowych czy składnik sałatek. Z gryki można przyrządzić smakowite i pełne witamin śniadanie. Oto łatwy i szybki przepis na gryczankę, czyli kaszę gryczaną w śniadaniowej wersji.
Jak zrobić gryczankę?
Przyrządzenie śniadania zaczyna się od ugotowania kaszy gryczanej. Następnie wlewa się mleko i podgrzewa. Kaszę należy wymieszać z mlekiem i miodem. Porcje nakłada się do miseczek, a wierzch dekoruje borówkami amerykańskimi.
Przepis na gryczankę
- To łatwy przepis i najlepsza odpowiedź na pytanie, czy można jeść kaszę gryczaną z mlekiem. Taki posiłek zapewni siłę do działania na pierwszą część dnia. Przepis składa się z trzech prostych kroków.
- Przygotowanie gryczanki to około 25 minut. Gryczane śniadanie można przygotować dzień wcześniej, a rano odgrzać je w mikrofalówce i dodać owoce. Dzięki temu czas przygotowania znacznie się skróci.
- Na liście składników znajdują się produkty dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Kasza gryczana nie jest droga, więc warto ją częściej jeść.
- W tym przepisie gryczankę gotuje się na mleku krowim, ale weganie mogą użyć napoju roślinnego.
- Zamiast miodu sprawdzi się syrop klonowy, z agawy lub z daktyli.
- Do przyrządzenia gryki na śniadanie można użyć kaszy niepalonej lub prażonej.
- Gryczankę podaje się z owocami. W tym przepisie są to borówki amerykańskie. Danie warto urozmaicać rożnymi owocami sezonowymi. Truskawki, maliny, jabłka, gruszki, kiwi, śliwki czy jagody to tylko niektóre propozycje.
Jak wzbogacić gryczankę?
Do kaszy gryczanej na śniadanie można dodać inne składniki, które ją urozmaicą:
- posiekane orzechy
- wiórki kokosowe
- prażone płatki migdałowe
- kakao
- suszone owoce – daktyle, morele, rodzynki, żurawina
- nasiona chia lub siemię lniane
- cukier z prawdziwą wanilią
- przyprawy korzenne
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 150 ml wody
- 150 ml szklanki mleka
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka i wlać wodę. Wsypać sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- Do kaszy wlać mleko i zagotować, cały czas mieszając, aby kasza nie przywarła do dna rondelka. Zestawić z ognia.
- Dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać.
- Przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć borówki amerykańskie.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz