Kakaowa gryczanka z kardamonem. Energetyczne śniadanie, które zachwyci każdy kubek smakowy
2023-02-16
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis na kakaową gryczankę z kardamonem to ciekawy pomysł na kaszę gryczaną na śniadanie. Oprócz tytułowych składników w gryczance znajdziecie plasterki banana, siemię lniane i szczyptę chili. Wszystkie składniki łączą się w pyszne danie na śniadanie.
Dlaczego warto zrobić kakaową gryczankę z kardamonem?
- To pyszne śniadanie na ciepło, które doda energii i zapewni dobry humor.
- Przepis na gryczankę jest łatwy.
- Czas przygotowania gryczanki jest krótki.
- Lista składników to produkty, które są niedrogie i łatwo dostępne.
- Gryczankę można zrobić dzień wcześniej, zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Wystarczy odgrzać ją w mikrofalówce.
- Do gryczanki najlepsze będzie mleko roślinne sojowe, ale równie dobra będzie z krowim, kokosowym lub migdałowym.
- Sprawdzi się kasza gryczana niepalona i prażona.
- Siemię lniane zastąpią nasiona chia, a rodzynki żurawina lub posiekane suszone morele czy daktyle.
- Smak gryczanki wzbogacą inne przyprawy. Można dodać cynamon lub gotową mieszankę przypraw do piernika lub szarlotki.
- Gryczanka świetnie smakuje z dodatkiem orzechów. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie czy nerkowce. Przyjemnego smaku nadają także lekko uprażone płatki migdałowe.
- Do gryczanki można podać ulubione owoce i udekorować listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka roślinnego
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 mały banan
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonego chili
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać kurkumę i kardamon. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Wsypać kaszę gryczaną, wlać mleko roślinne. Kiedy się zagotuje, wsypać siemię lniane, rodzynki, sól i chili. Wymieszać i gotować, aż kasza zacznie mięknąć.
- Dodać pokrojonego w plasterki banana i kakao. Wymieszać i gotować, aż kasza będzie miękka.
- Przełożyć do miseczek i podawać z ulubionymi owocami.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz