Kakaowa gryczanka z kardamonem. Energetyczne śniadanie, które zachwyci każdy kubek smakowy

gryczanka z kardamonem
Autor: Shutterstock Przepis na kakaową gryczankę z kardamonem to ciekawy pomysł na kaszę gryczaną na śniadanie. Oprócz tytułowych składników w gryczance znajdziecie plasterki banana, siemię lniane i szczyptę chili. Wszystkie składniki łączą się w pyszne danie na śniadanie.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepis na kakaową gryczankę z kardamonem to ciekawy pomysł na kaszę gryczaną na śniadanie. Oprócz tytułowych składników w gryczance znajdziecie plasterki banana, siemię lniane i szczyptę chili. Wszystkie składniki łączą się w pyszne danie na śniadanie.

Dlaczego warto zrobić kakaową gryczankę z kardamonem?

  • To pyszne śniadanie na ciepło, które doda energii i zapewni dobry humor.
  • Przepis na gryczankę jest łatwy.
  • Czas przygotowania gryczanki jest krótki.
  • Lista składników to produkty, które są niedrogie i łatwo dostępne.
  • Gryczankę można zrobić dzień wcześniej, zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Wystarczy odgrzać ją w mikrofalówce.
  • Do gryczanki najlepsze będzie mleko roślinne sojowe, ale równie dobra będzie z krowim, kokosowym lub migdałowym.
  • Sprawdzi się kasza gryczana niepalona i prażona.
  • Siemię lniane zastąpią nasiona chia, a rodzynki żurawina lub posiekane suszone morele czy daktyle.
  • Smak gryczanki wzbogacą inne przyprawy. Można dodać cynamon lub gotową mieszankę przypraw do piernika lub szarlotki.
  • Gryczanka świetnie smakuje z dodatkiem orzechów. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie czy nerkowce. Przyjemnego smaku nadają także lekko uprażone płatki migdałowe.
  • Do gryczanki można podać ulubione owoce i udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleka roślinnego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać kurkumę i kardamon. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Wsypać kaszę gryczaną, wlać mleko roślinne. Kiedy się zagotuje, wsypać siemię lniane, rodzynki, sól i chili. Wymieszać i gotować, aż kasza zacznie mięknąć.
  • Dodać pokrojonego w plasterki banana i kakao. Wymieszać i gotować, aż kasza będzie miękka.
  • Przełożyć do miseczek i podawać z ulubionymi owocami.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej