Odkryj harmonię smaków. Pieczone warzywa korzeniowe w sałatce z ziarnami

Odkryj harmonię smaków. Pieczone warzywa korzeniowe w sałatce z ziarnami
Autor: Shutterstock Odkryj harmonię smaków. Pieczone warzywa korzeniowe w sałatce z ziarnami
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukasz pomysłu na zdrowy, sycący posiłek? Sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi i prażonymi pestkami to hit, który łączy intensywne smaki i wartości odżywcze. Pieczona marchew, buraki i pasternak w połączeniu z aromatycznym dressingiem sprawiają, że trudno się jej oprzeć.

Pieczone warzywa – klucz do smaku

Warzywa korzeniowe, takie jak buraki, marchew i pasternak, nabierają intensywnego smaku po upieczeniu. Naturalna słodycz buraka idealnie komponuje się z lekko karmelizowaną marchewką, a chrupiące pestki dyni dodają charakteru.

Chrupiące pestki i orzechy – nie tylko smak, ale i zdrowie

Pestki słonecznika i dyni to nie tylko chrupiący dodatek, ale również bogactwo cennych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem cynku i zdrowych tłuszczów, które wspierają odporność i poprawiają kondycję skóry.

Zobacz również przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Sekret idealnego dressingu

Dobrze skomponowany dressing to klucz do udanej sałatki. W tym przepisie wykorzystujemy mieszankę oliwy z oliwek, miodu, musztardy i soku z cytryny, co nadaje daniu wyrazistości i harmonii smaków.

Przepis na sałatkę z pieczonymi warzywami i chrupiącymi ziarnami

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 1 pasternak
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój warzywa w słupki, skrop oliwą i piecz 25 minut w 200°C.
  • Upraż pestki na suchej patelni.
  • Wymieszaj składniki dressingu.
  • Połącz upieczone warzywa, dodaj pestki i polej dressingiem.
Kasza jaglana z warzywami
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej