Od kiedy poznałam ten przepis, ryż podaję tylko w takiej formie. Te wyśmienite kotleciki to uczta smaków
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i chrupiące kotlety, w składzie których nie ma mięsa? Mało kto wie, że aromatyczne i sycące wege kotlety można zrobić z ryżu, jajek i pieczarek. Przyrządzenie wegetariańskiego obiadu w tej wersji jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne kotlety ryżowe z pieczarkami.
Z czego zrobić kotlety ryżowe?
Aby przygotować domowe kotlety ryżowe, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach i na bazarkach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. To danie można zaliczyć do potraw w stylu zero waste. Oznacza to, że można wykorzystać resztki, które zostały z poprzednich posiłków lub zajmują miejsce w lodówce. Ugotowany ryż z obiadu czy jajka na twardo ze śniadania idealnie sprawdzą się w tym daniu.
Lista składników, z których robi się kotlety ryżowe jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- ryż
- jajka na twardo
- pieczarki
- cebula
- koperek
- przyprawy – sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z ryżu?
Pyszne i aromatyczne kotlety ryżowe z dodatkiem jajek i pieczarek to pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Kotleciki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu są pełne smaku. Chociaż nie ma w nich ani grama mięsa, są treściwe i nasycą nawet największych głodomorów.
Jak zrobić kotlety z jajek i ryżu? Z tym prostym przepisem zawsze wychodzą na piątkę z plusem.
- 1. krok – ugotowanie ryżu
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 3. krok – połączenie ryżu z pieczarkami i cebulą oraz pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kotletów ryżowych i obtoczenie ich w bułce tartej
- 5. krok – usmażenie kotletów ryżowych z pieczarkami na patelni
Co do kotletów ryżowych?
Zamiast podawać ryż jako dodatek do dania głównego, można zrobić z niego wyborne kotleciki. Wzbogacone pieczarkami i jajkami na twardo idealnie sprawdzą się na obiad. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego domowe surówki lub sałatki. Sprawdzą się surówki z kapusty lub marchewki. Kotleciki z ryżu, jajek i pieczarek można też serwować z sosem. Świetnie komponują się z sosem grzybowym i pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 200 g pieczarek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Do ryżu dodać posiekane jajka na twardo i podsmażone pieczarki z cebulą oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz ulubioną surówką lub kolorową sałatką.