Od kiedy poznałam ten przepis, ryż podaję tylko w takiej formie. Te wyśmienite kotleciki to uczta smaków

kotlety ryżowe z pieczarkami
Autor: Shutterstock Ryż wymieszaj z jajkami i pieczarkami. Pełne smaku i aromatu kotlety to pyszny wege obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne i chrupiące kotlety, w składzie których nie ma mięsa? Mało kto wie, że aromatyczne i sycące wege kotlety można zrobić z ryżu, jajek i pieczarek. Przyrządzenie wegetariańskiego obiadu w tej wersji jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne kotlety ryżowe z pieczarkami.

Z czego zrobić kotlety ryżowe?

Aby przygotować domowe kotlety ryżowe, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach i na bazarkach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. To danie można zaliczyć do potraw w stylu zero waste. Oznacza to, że można wykorzystać resztki, które zostały z poprzednich posiłków lub zajmują miejsce w lodówce. Ugotowany ryż z obiadu czy jajka na twardo ze śniadania idealnie sprawdzą się w tym daniu.

Lista składników, z których robi się kotlety ryżowe jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • ryż
  • jajka na twardo
  • pieczarki
  • cebula
  • koperek
  • przyprawy – sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z ryżu?

Pyszne i aromatyczne kotlety ryżowe z dodatkiem jajek i pieczarek to pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Kotleciki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu są pełne smaku. Chociaż nie ma w nich ani grama mięsa, są treściwe i nasycą nawet największych głodomorów.

Jak zrobić kotlety z jajek i ryżu? Z tym prostym przepisem zawsze wychodzą na piątkę z plusem.

  • 1. krok – ugotowanie ryżu
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. krok – połączenie ryżu z pieczarkami i cebulą oraz pozostałymi składnikami
  • 4. krok – uformowanie kotletów ryżowych i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 5. krok – usmażenie kotletów ryżowych z pieczarkami na patelni

Co do kotletów ryżowych?

Zamiast podawać ryż jako dodatek do dania głównego, można zrobić z niego wyborne kotleciki. Wzbogacone pieczarkami i jajkami na twardo idealnie sprawdzą się na obiad. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego domowe surówki lub sałatki. Sprawdzą się surówki z kapusty lub marchewki. Kotleciki z ryżu, jajek i pieczarek można też serwować z sosem. Świetnie komponują się z sosem grzybowym i pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do ryżu dodać posiekane jajka na twardo i podsmażone pieczarki z cebulą oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z sosem pomidorowym lub grzybowym oraz ulubioną surówką lub kolorową sałatką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej