Jak przechowywać ugotowany ryż? Zrobisz to źle, a odbije się to na twoim zdrowiu
Ryż to smaczny i lubiany dodatek do dań głównych oraz składnik deserów i potraw na słodko. Może być jednak niebezpieczny dla zdrowia, kiedy jest nieodpowiednio ugotowany i przechowywany. Ryż będzie pyszny i zdrowy, jeżeli zastosujecie kilka wskazówek.
Spis treści
- Jak gotować ryż?
- Jak przechowywać ugotowany ryż?
- Jak podawać ugotowany ryż?
- Sprawdzone przepisy z ryżem
Jak gotować ryż?
Sklepowe półki uginają się od pudełek z ryżem w torebkach. Woreczki są łatwe w użyciu, ale ryż po ugotowaniu skleja się i trudno go szybko ostudzić. Plastikowe torebki zawierają także szkodliwe dla zdrowia związki. Przesypywanie z nich ryżu do garnka wiąże się z generowaniem zbędnych śmieci. Ryż w torebkach jest też droższy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie ryżu sypkiego w jednym opakowaniu. Dzięki temu można odmierzyć taką porcję, jaka jest potrzebna, nie powstają nowe śmieci, a ryż jest sypki, pyszny i łatwy do ostudzenia.
Jak przechowywać ugotowany ryż?
Ugotowany ryż nie powinien za długo stać w temperaturze pokojowej. Dietetycy uważają, że spowoduje to, iż w ciągu dwóch godzin w ziarnach namnożą się bakterie Bacillus cereus, które są oporne na wysokie temperatury. Ich spożycie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, nawet jeżeli ryż zostanie ponownie poddany obróbce termicznej.
Jak więc przechowywać ryż, aby był bezpieczny dla zdrowia? Zaraz po ugotowaniu ziarenka należy przełożyć na płaski talerz i rozdzielić je widelcem. Dzięki temu ryż szybko ostygnie. Warto przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności i wstawić go do lodówki. W ten sposób ryż zachowa smak i substancje odżywcze przez kolejne dwa dni.
Ugotowany ryż można zamrozić. Po ostudzeniu trzeba przełożyć go do szczelnego plastikowego pojemnika przeznaczonego do zamrażania lub strunowego woreczka. Jak rozmrozić ryż? Woreczki z ugotowanym ryżem można rozmrozić w lodówce lub zamrożone ziarenka dodać do danej potrawy w trakcie gotowania.
Jak podawać ugotowany ryż?
Lekarze i dietetycy zapewniają, że najsmaczniejszy i najzdrowszy jest ryż zaraz po ugotowaniu. Może być sycącym dodatkiem do potraw mięsnych i warzywnych. To dobry składnik zapiekanek, włoskiego risotto czy sałatek. Pasuje do zup i gulaszy. Z ryżu można przyrządzić doskonałe bezglutenowe desery.
Sprawdzone przepisy z ryżem
- Cytrynowy ryż ze szpinakiem i serem feta: grecki przepis na sycące spanakorizo
- Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński
- Ryż z jabłkiem: przepis na zapiekany ryż z owocami
- Ryż z truskawkami – łatwy przepis na tani deser z ryżu