Ryż z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński

Ryż z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński
Autor: Shutterstock Ryż z mięsem mielonym i warzywami to danie inspirowane kuchnią chińską.
łatwy
25 min
4

Kuchnia chińska w europejskim wydaniu. Mięso mielone szybko smażone na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem warzyw i duszone z przyprawami i ryżem. Znakomity obiad w pół godziny.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g warzyw (kapusta, kalafior, marchewka, rzodkiewka, zielony groszek)
  • 2 korniszony
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • W płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć minutę na dużym ogniu.
  • Dodać mięso i smażyć 2 minuty cały czas mieszając, a następnie włożyć resztę warzyw i smalec i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Po tym czasie wlać bulion i dodać ryż, doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej