Ryż z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kuchnia chińska w europejskim wydaniu. Mięso mielone szybko smażone na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem warzyw i duszone z przyprawami i ryżem. Znakomity obiad w pół godziny.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 300 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g warzyw (kapusta, kalafior, marchewka, rzodkiewka, zielony groszek)
- 2 korniszony
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć minutę na dużym ogniu.
- Dodać mięso i smażyć 2 minuty cały czas mieszając, a następnie włożyć resztę warzyw i smalec i smażyć kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie wlać bulion i dodać ryż, doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania