Najlepszą zapiekankę na wiosenny obiad robię z cukinii i tego sera. Jest gotowa w 30 minut

zapiekanka z cukinii i mozarelli
Autor: Shutterstock Z cukinii i mozzarelli zrobisz pyszną zapiekankę. Ten wiosenny obiad znika w okamgnieniu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Na bazarowych straganach powiały się już młode warzywa. Wśród nich jest cukinia, z której można przygotować wyjątkowo smaczne dania. W tym sezonie warto przyrządzić ją w formie znakomitej zapiekanki, która zachwyci smakiem już od pierwszego kęsa. Oto prosty i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z cukinii i mozzarelli.

Co można na szybko zrobić z cukinii?

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można wykorzystać ją do przyrządzenia przepysznych potraw. Oprócz takich klasyków jak placki z cukinii czy kremowa zupa, warto zrobić zapiekankę. Cukinia idealnie komponuje się z włoskim serem mozzarella i sosem śmietanowym, którego smak podkręca podsmażony czosnek. To smaczne danie wegetariańskie, które świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad dla całej rodziny. Wystarczy podać do niej domową surówkę lub kolorową sałatę z sosem winegret, a wyborny posiłek zachwyci każdego domownika.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i mozzarelli?

Przepis na obłędny obiad dla całej rodziny z cukinią i włoską mozzarellą w rolach głównych nie jest trudny i nie wymaga zbyt długiego czasu. Przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe potrafią zawrócić w każdym kubku smakowym. To danie sprawdzi się zawsze i można je robić przez cały rok. Wszystkie składniki są zawsze w sklepach, ale na wiosnę potrawa smakuje najlepiej.

Jak więc przygotować smaczną domową zapiekankę z cukinii i mozzarelli? Wybierzcie ten przepis, a każdy kto spróbuje tego dania będzie pod wielkim wrażeniem.

  • 1. krok – podsmażenie czosnku
  • 2. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
  • 3. krok – pokrojenie cukinii i mozzarelli
  • 4. krok – ułożenie składników w formie do zapiekania
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki z cukinii mozzarelli w piekarniku

Czym wzbogacić zapiekankę z cukinią i mozzarellą?

Przepis na znakomitą zapiekankę przygotowaną z cukinii i włoskiej mozzarelli, który znajdziecie poniżej, to podstawowa receptura. Można ją modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jej smak. Idealnie sprawdzą się inne warzywa jak szpinak, szparagi czy pomidorki koktajlowe. Do zapiekanki można też dodać podsmażone pieczarki. Przyjemnym składnikiem są chrupiące orzechy, pestki dyni lub słonecznika. Smak zapiekanki z cukinią i mozzarellą wzbogacą też świeże i suszone zioła.

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miseczki wbić jajka i wlać śmietanę. Dodać podsmażony czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Umyte cukinie i mozzarellę pokroić w plastry.
  • W formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym układać warstwami cukinię i mozzarellę, z czego ostatnią warstwą powinien być ser. Składniki zalać sosem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej