Do placków z cukinii dodaję ten ser. Są obłędnie chrupiące i znikają w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
Placki z cukinii to jeden z kultowych przepisów na to smaczne i zdrowe warzywo. Przyrządzone według tej receptury są nie tylko pyszne, ale i chrupiące. Wystarczy zastosować trzy proste triki, aby placki z cukinii smakowały obłędnie. Warto dodać także ser feta, który świetnie podkręca ich smak. Poznajcie nowy przepis na zachwycające placki z cukinii z fetą.
Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?
Cukinia to królowa tego sezonu. Można przyrządzić z niej różne niesamowite dania, a jednym z nich są placki. Przepis, który znajdziecie poniżej, jest łatwy i szybki, a placki wychodzą już za pierwszym razem. Co zrobić, aby placki z cukinii były chrupiące? Ten efekt można osiągnąć, kiedy zastosuje się trzy triki.
- Startą cukinię należy lekko posolić i odstawić na 10 minut, a następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do ciasta na placki warto dodać jedną łyżkę jogurtu greckiego, który sprawi, że placki nie będą nasiąkać tłuszczem w trakcie smażenia.
- Usmażone placki z cukinii należy przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
Jaki ser do placków z cukinii?
W tym prostym przepisie placki z cukinii są wzbogacone greckim serem feta, który świetnie podkręca ich smak i sprawia, że są jeszcze zdrowsze. Ten grecki ser produkowany jest z mleka owczego i koziego. Ma biały kolor, jest słony i kruchy. Feta jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy A, B i D oraz wapń, magnez i fosfor. Jest bogata w białko, lekkostrawna i pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Jak zrobić placki z cukinii z serem feta?
Przepis na doskonale chrupiące placki z dodatkiem greckiej fety to pyszna przekąska, danie na obiad lub kolację. Można podać je jako dodatek do potraw mięsnych. Jak więc zrobić takie placuszki cukiniowe?
Przepis na domowe placki z cukinii z fetą jest łatwy i szybki. Przygotowanie składa się z kilku prostych czynności, które nie wymagają długich godzin w kuchni. Lista składników obejmuje produkty, które można kupić bez względu na porę roku. Jak więc usmażyć te wyśmienite i chrupiące placki z cukinii z grecką fetą?
- 1. krok – starcie, posolenie i odstawianie cukinii na 10 minut
- 2. krok – przygotowanie ciasta na placki ze startej cukinii, sera feta i pozostałych składników
- 3. krok – usmażenie placków z cukinii i fety na patelni
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii
- 100 g sera feta
- 60 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na tarce dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Do startej cukinii dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokruszony ser feta, koperek i jogurt grecki. Wbić jajka i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.