Makaron jak z dobrej restauracji! Dynia, szałwia i zapiekany ser to połączenie idealne

Makaron jak z dobrej restauracji! Dynia, szałwia i zapiekany ser to połączenie idealne
Autor: Nata Bene/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszny, pieczony makaron penne z jesiennym sosem z dyni i szałwii sprawdzi się doskonale na każdym stole. Wystarczy kilka składników, które po połączeniu stworzą nam niesamowite i aromatyczne danie. Zachwyć swoich najbliższych daniem, które zawsze się udaje.

Aromatyczne danie w jesiennym stylu wcale nie musi być trudne w przygotowaniu. Ten pieczony makaron penne w sosie dyniowo-szałwiowym jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Wystarczy kilka nieskomplikowanych składników, by zachwycić wszystkich przy stole.

Składniki do pieczonego penne

To niesamowicie wyglądające danie, które wypełni cały dom niesamowitym zapachem, a potrzebować będziemy do niego:

  • dynię
  • cebulę
  • czosnek
  • szałwię
  • śmietankę
  • bulion warzywny
  • masło
  • penne
  • ser tarty 
  • sól, pieprz i gałkę muszkatołową
  • pomidory suszone

To naprawdę prosta lista składników, która zachwyci niejedną osobę.

Co dodać do makaronu? Możliwości jest mnóstwo

Jeśli chcemy możemy dodatkowo dorzucić do naszego makaronu świeżego szpinaku, chili, orzechów włoskich, pestek z dyni, podsmażonego boczku, wędzonej szynki czy podsmażone na chrupko listki szałwi - sprwidzi się cała masa najróżniejszych dodatków.

To proste dania, a zachwyci każdego. Wypróbuj tego dania nie tylko podczas sezonu jesiennego. Jeśli chcemy możemy bowiem użyć również gotowego już dyniowego purée. Nie ma na co długo czekać, tego dania trzeba spróbować.

SKŁADNIKI

  • Sos dyniowo-szałwiowy
  • ok. 600–700 g dyni
  • 1 cebula, posiekana
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 10–12 świeżych listków szałwii (lub 1,5 łyżeczki suszonej)
  • 250 ml śmietanki 30 proc
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • Makaron i dodatki
  • 350 g makaronu penne
  • 200 g tartego sera
  • suszone pomidory pokrojone w paseczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynie obieramy i kroimy.
  • Pieczemy z odrobiną oliwy, solą  pieprzem w 200 stopniach około 30 minut.
  • Penne gotujemy, aż będzie al dente.
  • Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy szałwie i posiekany czosnek.
  • Dodajemy dynię, bulion i śmietankę.
  • Gotujemy kilka minut.
  • Całość blendujemy na gładki sos i doprawiamy.
  • Makaron mieszamy z sosem, dodajemy pomidory suszone i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Posypujemy tartym serem i pieczemy około 25 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...