Aromatyczna wieprzowina w jesiennym wydaniu. Naje się cała rodzina

Aromatyczna wieprzowina w jesiennym wydaniu. Naje się cała rodzina
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Aromatyczna, lekko słodka i wręcz idealna na jesień. Wieprzowina duszona w jabłkowym cydrze to doskonały pomysł na klasyczny obiad, który smakuje tak niesamowicie, jak wygląda. To perfekcyjne danie nie jest trudne w przygotowaniu, a idealnie sprawdzi się zarówno na domowy obiad, jak i wystawną kolację.

Rozgrzewające danie na jesień. To sprawdzi się doskonale

Szukasz pomysłu na aromatyczny obiad, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje? Moim ulubionym wyborem na takie dni jest wieprzowina duszona w cydrze. To danie nie tylko rozgrzewa od środka, ale również niesamowicie smakuje. A co najlepsze - jesy proste w przygotowaniu.

To danie przewija się w najróżniejszych krajach i kulturach. I wcale nikogo nie powinno to dziwić. Jabłka i wieprzowina to naprawdę doskonałe połączenie. Aromatyczne i rozgrzewające danie to perfekcyjny wybór na jesienno-zimowy okres. Idealny balans słodyczy, kwaskowości i charakteru.

Różne warianty tego dania. Ich również warto spróbować

Nasze danie wychodzi kremowe i głębokie w smaku, a samo mięso jest soczyste i samo się rozpada. Jeśli chcemy możemy dodać odrobinę śmietany na sam koniec duszenia, wówczas nasz sos będzie delikatniejszy i bardziej aksamitny. Świetnie sprawdzi się również dodatek chili czy ostrej papryczki.

Ja tę wieprzowinę najbardziej lubię podawać z ziemniaczanym purée, jednak równie dobrze będzie smakowała np. z kaszą gryczaną. Dobrym pomysłem będzie również dodatek świeżej bagietki, by można było wymoczyć ją w naszym sosie.

SKŁADNIKI

  • 800 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml cydru jabłkowego
  • 150 ml bulionu 
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w większą kostkę i doprawiamy.
  • Rozgrzewamy olej w garnku i obsmażamy mięso.
  • Odkładamy mięso na bok.
  • Podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone jabłka i posiekany czosnek.
  • Dodajemy mięso z powrotem.
  • Dodajemy cydr, bulion, musztardę, liście laurowe i tymianek.
  • Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 2 godzin.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej