Aromatyczna wieprzowina w jesiennym wydaniu. Naje się cała rodzina

Dieta bezglutenowa
Aromatyczna, lekko słodka i wręcz idealna na jesień. Wieprzowina duszona w jabłkowym cydrze to doskonały pomysł na klasyczny obiad, który smakuje tak niesamowicie, jak wygląda. To perfekcyjne danie nie jest trudne w przygotowaniu, a idealnie sprawdzi się zarówno na domowy obiad, jak i wystawną kolację.
Rozgrzewające danie na jesień. To sprawdzi się doskonale
Szukasz pomysłu na aromatyczny obiad, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje? Moim ulubionym wyborem na takie dni jest wieprzowina duszona w cydrze. To danie nie tylko rozgrzewa od środka, ale również niesamowicie smakuje. A co najlepsze - jesy proste w przygotowaniu.
To danie przewija się w najróżniejszych krajach i kulturach. I wcale nikogo nie powinno to dziwić. Jabłka i wieprzowina to naprawdę doskonałe połączenie. Aromatyczne i rozgrzewające danie to perfekcyjny wybór na jesienno-zimowy okres. Idealny balans słodyczy, kwaskowości i charakteru.
Różne warianty tego dania. Ich również warto spróbować
Nasze danie wychodzi kremowe i głębokie w smaku, a samo mięso jest soczyste i samo się rozpada. Jeśli chcemy możemy dodać odrobinę śmietany na sam koniec duszenia, wówczas nasz sos będzie delikatniejszy i bardziej aksamitny. Świetnie sprawdzi się również dodatek chili czy ostrej papryczki.
Ja tę wieprzowinę najbardziej lubię podawać z ziemniaczanym purée, jednak równie dobrze będzie smakowała np. z kaszą gryczaną. Dobrym pomysłem będzie również dodatek świeżej bagietki, by można było wymoczyć ją w naszym sosie.
SKŁADNIKI
- 800 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml cydru jabłkowego
- 150 ml bulionu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w większą kostkę i doprawiamy.
- Rozgrzewamy olej w garnku i obsmażamy mięso.
- Odkładamy mięso na bok.
- Podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone jabłka i posiekany czosnek.
- Dodajemy mięso z powrotem.
- Dodajemy cydr, bulion, musztardę, liście laurowe i tymianek.
- Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 2 godzin.
- Doprawiamy solą i pieprzem.