Kultowy przysmak z PRL-u wraca w wielkim stylu. Przepis na pyszny domowy fast food z dawnych lat

zapiekanki z PRL
Autor: Shutterstock Są pyszne, chrupiące i za grosze. Oto prosty przepis na genialne zapiekanki jak z PRL-u.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Kto pamięta czasy PRL-u, ten na pewno kojarzy budki z zapiekankami. Smaku długiej chrupiącej bułki z pieczarkami i serem nie da się zapomnieć. Budki zniknęły już z polskich ulic, ale zapiekanki dalej są najpopularniejszym fast foodem w naszym kraju. Jeżeli je pamiętacie, bez problemu zapiekanki jak z PRL-u możecie łatwo i szybko zrobić w domu. Wybierzcie więc ten sprawdzony przepis na chrupiące zapiekanki z pieczarkami i serem.

Co daje się do zapiekanek?

Aby przyrządzić pyszne chrupiące zapiekanki, które do złudzenia będą przypominać znany i lubiany przysmak z czasów PRL-u, potrzebne są łatwo dostępne i niedrogie składniki. W tym łatwym przepisie zapiekanki przyrządza się na bazie prostych domowych bułek.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne zapiekanki jak z PRL-u? Lista produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to artykuły potrzebne do upieczenia domowych bułek stanowiących bazę zapiekanek. Druga część to składniki, które wykorzystuje się do przygotowania aromatycznego farszu.

  • składniki do bułek – mąka pszenna, świeże drożdże, woda, mleko, jajka, oliwa z oliwek, sól, cukier
  • składniki do farszu – pieczarki, cebula, czosnek, ser żółty, oliwa z oliwek, przyprawy

Jak zrobić domowe zapiekanki w piekarniku?

Przepis na chrupiące i pełne aromatycznego pieczarkowego farszu zapiekanki rodem z PRL-u nie jest trudny. To łatwy przepis, dzięki któremu przypomnicie sobie, jak pysznie można było zjeść w dawnej Polsce. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, dzięki czemu przygotowanie jest tak łatwe.

Jak zrobić chrupiące zapiekanki jak z budki? Przygotowanie tego dawnego przysmaku składa się z czterech etapów.

  • 1. etap – przygotowanie ciasta drożdżowego na bułki
  • 2. etap – upieczenie bułek w piekarniku
  • 3. etap – przygotowanie farszu do zapiekanek
  • 4. etap – nałożenie farszu na bułki i upieczenie zapiekanek w piekarniku

Jak podawać zapiekanki jak z PRL-u?

Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i serem znane są w Polsce od lat 70. XX wieku. To właśnie wtedy powstało najwięcej budek i przyczep kempingowych, w których sprzedawano ten przysmak. Dziś zapiekanki są jednym z kultowych specjałów PRL-u. Dlatego warto skorzystać z tego nietrudnego przepisu i zapiekanki jak z PRL-u zrobić samodzielnie.

Chrupiące zapiekanki jak z budki to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Z takiego przysmaku na pewno najbardziej ucieszą się najmłodsi, chociaż PRL jest im zupełnie obcy. Pyszne domowe zapiekanki można też podać na kolację i jako przekąskę na imprezie. Wierzch warto udekorować charakterystycznym zygzakiem z ketchupu i posypać posiekanym szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • bułki:
  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • sól

  • farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 120 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wsypać cukier i 1 łyżkę mąki. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać, rozcierając drożdże. Odstawić na 15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Wsypać sól i wbić 1 jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto podzielić na równe części i uformować z nich podłużne bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy bułki stygną, przygotować farsz. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić.
  • Bułki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować ketchupem i nałożyć smażone pieczarki. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Zapiekanki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem i z ketchupem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej