Kotlety z dyni. Szybki przepis na jesienny wege obiad
Dieta wegetariańska
Dynia to smaczne i pełne zdrowych składników odżywczych warzywo. Można zrobić z niej sporo pysznych potraw. Sprawdza się nawet w słodkich wypiekach. Jednym z pomysłów na wykorzystanie kawałka dyni są pyszne kotlety. Przepis na kotlety z dyni jest wyjątkowo łatwy i szybki. Wegetariańskie kotlety dyniowe smakują przepysznie i zauroczą każdy kubek smakowy.
Kotlety z dyni – składniki
Do przyrządzenia smakowitych kotletów z dyni, które zachwycają pięknym kolorem, wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Chrupiące kotleciki dyniowe można robić przez cały rok. Poza sezonem na dynię sprawdzi się mrożonka. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- puree z dyni
- bułka tarta
- jajko
- natka pietruszki
- przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety z dyni?
Co zrobić z kawałka dyni? Najłatwiejszym i najszybszym pomysłem na wykorzystanie dyni są kotlety. Przepis na smakowite kotlety z dyni jest prosty. Robi się je w kilku nieskomplikowanych krokach. Najpierw trzeba zrobić puree z dyni. Miesza się je z jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Kolejnym krokiem jest dosypanie do masy dyniowej bułki tartej. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można z niej było bez problemu formować zgrabne kotlety. Jeżeli jest zbyt rzadka, należy dosypać więcej bułki tartej. Uformowane kotleciki dyniowe obtacza się w bułce tartej, a następnie smaży na patelni.
Jak usmażyć kotlety z dyni?
Smażenie kotletów z dyni jest proste. Na patelni należy rozgrzać olej. Sprawdzi się też masło klarowane. Kotlety z dyni smaży się partiami z obu stron. Czas smażenia wynosi w sumie 8 minut, czyli po 4 minuty na jedną stronę. Kiedy kotlety dyniowe zaczną się rumienić, można zdjąć je z patelni. Warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Jak podawać kotlety z dyni?
Chrupiące kotlety z dyni to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa. Pysznie smakują z dodatkiem kaszy lub pieczonych ziemniaków. Można serwować je także z daniami mięsnymi. Kotlety z dyni to także smaczna przekąska, którą można podawać i na ciepło, i na zimno. Doskonale komponują się z sosem grzybowym, pomidorowym oraz czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Puree z dyni przełożyć do miski. Wbić jajka i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
- Wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, wsypać więcej bułki tartej.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Kotleciki smażyć partiami z obu stron po około 4 minuty, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotleciki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.