Kotlety z dyni. Szybki przepis na jesienny wege obiad

kotlety z dyni
Autor: Shutterstock Jak zrobić kotlety z dyni? Przepis na obłędny obiad bez mięsa już czeka.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dynia to smaczne i pełne zdrowych składników odżywczych warzywo. Można zrobić z niej sporo pysznych potraw. Sprawdza się nawet w słodkich wypiekach. Jednym z pomysłów na wykorzystanie kawałka dyni są pyszne kotlety. Przepis na kotlety z dyni jest wyjątkowo łatwy i szybki. Wegetariańskie kotlety dyniowe smakują przepysznie i zauroczą każdy kubek smakowy.

Kotlety z dyni – składniki

Do przyrządzenia smakowitych kotletów z dyni, które zachwycają pięknym kolorem, wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Chrupiące kotleciki dyniowe można robić przez cały rok. Poza sezonem na dynię sprawdzi się mrożonka. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić kotlety z dyni?

Co zrobić z kawałka dyni? Najłatwiejszym i najszybszym pomysłem na wykorzystanie dyni są kotlety. Przepis na smakowite kotlety z dyni jest prosty. Robi się je w kilku nieskomplikowanych krokach. Najpierw trzeba zrobić puree z dyni. Miesza się je z jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Kolejnym krokiem jest dosypanie do masy dyniowej bułki tartej. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można z niej było bez problemu formować zgrabne kotlety. Jeżeli jest zbyt rzadka, należy dosypać więcej bułki tartej. Uformowane kotleciki dyniowe obtacza się w bułce tartej, a następnie smaży na patelni.

Jak usmażyć kotlety z dyni?

Smażenie kotletów z dyni jest proste. Na patelni należy rozgrzać olej. Sprawdzi się też masło klarowane. Kotlety z dyni smaży się partiami z obu stron. Czas smażenia wynosi w sumie 8 minut, czyli po 4 minuty na jedną stronę. Kiedy kotlety dyniowe zaczną się rumienić, można zdjąć je z patelni. Warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Jak podawać kotlety z dyni?

Chrupiące kotlety z dyni to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa. Pysznie smakują z dodatkiem kaszy lub pieczonych ziemniaków. Można serwować je także z daniami mięsnymi. Kotlety z dyni to także smaczna przekąska, którą można podawać i na ciepło, i na zimno. Doskonale komponują się z sosem grzybowym, pomidorowym oraz czosnkowym.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Puree z dyni przełożyć do miski. Wbić jajka i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
  • Wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, wsypać więcej bułki tartej.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Kotleciki smażyć partiami z obu stron po około 4 minuty, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotleciki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej