Idealne zamiast mielonych. Kotleciki z płatków owsianych z pieczarkami są pyszne i łatwe
Dieta wegetariańska
Na obiad nie zawsze musi być mięso. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Pyszne i aromatyczne kotleciki z płatków owsianych i pieczarek to propozycja na wegetariański obiad. Chociaż w kotletach nie ma ani grama mięsa, są sycące i zachwycają nawet mięsożerców. Jak zrobić takie pyszne wege kotleciki owsiane z pieczarkami? Poznajcie łatwy i szybki przepis.
Kotleciki z płatków owsianych z pieczarkami – składniki
Pyszne domowe kotleciki wegetariańskie robi się z prostych i niedrogich produktów. Są zawsze w sklepach i nie trzeba ich szukać w wyspecjalizowanych delikatesowych czy na internetowych aukcjach. Składniki, z których przyrządza się te doskonałe kotlety, są zdrowe i pełne witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Aby przygotować smakowite wege kotlety na obiad, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- płatki owsiane
- pieczarki
- starty żółty ser
- cebula
- czosnek
- natka pietruszki
- jajko
- olej do smażenia
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i zioła prowansalskie
Jak zrobić kotlety z płatków owsianych i pieczarek?
W tym sprawdzonym przepisie pyszne małe kotleciki przyrządzą się z płatków owsianych i pieczarek. Wbrew pozorom przepis nie jest tak bardzo skomplikowany. Kotlety robi się naprawdę łatwo i szybko. To tylko parę banalnych czynności, które nie zajmują długich godzin w kuchni.
Jak zrobić kotlety z pieczarek i płatków owsianych? To tylko trzy bardzo łatwe i szybkie kroki.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i pieczarkami
- 2. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi składnikami i smażonymi pieczarkami z cebulą
- 3. krok – uformowanie kotlecików i usmażenie ich na patelni
Z czym podawać kotlety z pieczarek i płatków owsianych?
Kotleciki przyrządzone z płatków owsianych z dodatkiem smażonych pieczarek to wyśmienita propozycja na wegetariański obiad. Kotlety są pyszne, aromatyczne i sycące. Składniki są w sklepach przez cały rok, więc taki wege obiad można serwować bez względu na pogodę za oknem.
Do kotlecików owsianych wzbogaconych pieczarkami można przygotować różne sosy. Sprawdzą się te sosy, które przyrządza się do kotletów mielonych. Sos grzybowy nada głębokiego smaku i cudownego aromatu. Wege kotleciki owsiane doskonale łączą się z sosem pomidorowym, koperkowym i musztardowym. Do kotlecików owsianych z pieczarkami warto też podać domową surówkę z marchewki, kapusty lub pomidorów.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 200 g pieczarek
- 100 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Do miski przesypać płatki owsiane i mąkę. Dodać starty żółty ser, wbić jajko i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotlety i obtaczać je w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić.
- Podawać na ciepło z sosem i kolorową sałatką.