Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków
2020-09-21
łatwy
45 min
4
Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków to pełnowartościowy posiłek bezmięsny. Bogactwo smaków i substancji odżywczych syci na długo. Przepis polecam nie tylko weganom, ale wszystkim, którzy wątpią w smak warzyw. Warzywa są przepyszne, szczególnie w tym pysznym przepisie.
Więcej pysznych przepisów z warzywami w roli głównej:
Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze
Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu
Obłędne burgery z brokułów i komosy ryżowej
Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika
Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny
SKŁADNIKI
- Na gulasz:
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy
- 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, pokrojona na talarki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- Na puree:
- 500 g batatów, słodkich ziemniaków
- 1/4 szklanki wegańskiego parmezanu lub płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna.
- Ugotować słodkie ziemniaki do miękkości, odstawić do ostygnięcia.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut. Grzyby wypuszczą sok, a gdy on odparuje można działać dalej.
- Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić 20 minut.
- Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ziemniaki zmiksować na puree. Wymieszać z parmezanem (płatkami drożdży i przyprawami).
- Gulasz przelać do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu rozłożyć warstwę puree ze słodkich ziemniaków.
- Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?