Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock Aromatyczny gulasz z soczewicy i pieczarek zapieczony pod puree z batatów
łatwy
45 min
4

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków to pełnowartościowy posiłek bezmięsny. Bogactwo smaków i substancji odżywczych syci na długo. Przepis polecam nie tylko weganom, ale wszystkim, którzy wątpią w smak warzyw. Warzywa są przepyszne, szczególnie w tym pysznym przepisie.  

Więcej pysznych przepisów z warzywami w roli głównej:

Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu 

Obłędne burgery z brokułów i komosy ryżowej

Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny

SKŁADNIKI

  • Na gulasz:
  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona na talarki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • Na puree:
  • 500 g batatów, słodkich ziemniaków
  • 1/4 szklanki wegańskiego parmezanu lub płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna. 
  • Ugotować słodkie ziemniaki do miękkości, odstawić do ostygnięcia. 
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut. Grzyby wypuszczą sok, a gdy on odparuje można działać dalej.
  • Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy.  Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 
  • Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ziemniaki zmiksować na puree. Wymieszać z parmezanem (płatkami drożdży i przyprawami). 
  • Gulasz przelać do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu rozłożyć warstwę puree ze słodkich ziemniaków. 
  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej