Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny: łatwy przepis

2021-03-29
Najlepsze kotlety z grochu: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Jeśli lubicie bardziej pikantne dania, to do sosu dodajcie ostrą paprykę
łatwy
30 min
4

Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny to łatwy przepis na pyszny bezmięsny posiłek. Groch łuskany kojarzy się jedynie z mięsem, a niesłusznie. Kuchnia polska, a szczególnie staropolska, bogata jest w jarskie przepisy z łuskanym grochem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na kotlety:
  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy manny
  • 4-6 łodyżek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • Na sos pomidorowy:
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka prowansalskich ziół
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch wypłukać, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Wodę zlać, wlać 2 szklanki świeżej wody i gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  • Groch rozdrobnić na puree za pomocą blendera.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 sekund, następnie odcedzić.
  • Do puree grochowego dodać sparzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i ponownie zblendować.
  • Do purre grochowego dodać połowę kaszy manny (50 g), sól i pieprz. Wymieszać i pozostawić 15-20 minut.
  • Z masy formować owalne kotlety. Panierować w pozostałej kaszy mannej lub w płatkach kukurydzianych.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety do zrumienienia z obu stron.
  • Wymieszać sok pomidorowy z koncentratem, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany sos wlać do patelni ze zrumienionymi kotletami. Dusić 15 minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić jeszcze 5 minut.
  • Podawać z mieszanką ryżu i świeżymi warzywami.