Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycący sos boloński z soczewicą i grzybami jest smaczny do imentu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami to odżywcze danie roślinne. Pyszny sos bezmięsny do makaronu na bazie warzyw i pomidorów z dodatkiem soczewicy ukoi nawet wielki głód. Koniecznie wypróbuj do ulubionego makaronu!

Składniki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 średnia cebula drobno pokrojona w kostkę

  • 1 średni ( 52 g ) seler naciowy pokrojony w drobną kostkę (1/2 szklanki)

  • 280 g brązowych pieczarek pokrojonych w drobną kostkę 

  • 2 średnie (200 g) marchewki, drobno startych

  • 4 ząbki czosnku drobno posiekanego lub przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej lub po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii

  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodziwa

  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki lub tyle ile lubisz

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/3 szklanki (80 ml) czerwonego wina lub więcej bulionu warzywnego

  • 3 szklanki (750 g) krojonych pomidorów z puszki lub sosu marinara lub pomidorowego

  • 2 szklanki (480 ml) bulionu warzywnego

  • 1 liść laurowy

  • 1 szklanka 200 g) suchej soczewicy brązowej lub zielonej, wcześniej namoczonej, czerwonej nie trzeba moczyć

  • 1 łyżka w razie potrzeby sos sojowy bezglutenowego lub tamari

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego

  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana

  • 225 g spaghetti do wyboru bezglutenowe lub takie jak lubisz

  • wegański parmezan lub drożdże odżywcze do dekoracji (opcjonalnie)

  • natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zieloną lub brązową soczewicę przed gotowaniem warto namoczyć w ciepłej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Namoczona soczewica gotuje się szybciej i jest lepiej trawiona. Możesz pominąć ten krok, jeśli używasz czerwonej soczewicy.

  • Rozgrzej olej na patelni lub w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, pieczarki i marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek, cukier i wszystkie przyprawy. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając.

  • Dodaj czerwone wino (lub bulion warzywny), krojone pomidory, bulion warzywny, liść laurowy i odsączoną soczewicę. Wymieszaj, aby połączyć.

  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do miękkości soczewicy (w zależności od odmiany może to trwać krócej lub dłużej).

  • W międzyczasie ugotuj swój ulubiony makaron (np. spaghetti) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszaj mleko roślinne i skrobię kukurydzianą w małej misce i dodaj mieszaninę na patelnię.

  • Skosztuj i ewentualnie przypraw solą, pieprzem lub ziołami. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu warzywnego.

  • Podawaj wegański sos boloński na makaronie i posyp wegańskim parmezanem na wierzchu (opcjonalnie) lub natką pietruszki. Pora siadać do stołu!

  • Resztki sosu bolońskiego przechowuj w lodówce do 4 dni pod przykryciem. Przed ponownym użyciem sos należy zagotować. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).