Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne szaszłyki z pieczarek smakują nie tylko weganom

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świetna przekąska na co dzień i nie tylko. Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.

Składniki

  • 1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka sosu sojowego 

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotowujemy marynatę.

  • Marynujemy grzyby w marynacie przez 30 minut.

  • Grzyby nadziać wzdłuż (od kapelusza do nóżki) na patyczki do szaszłyków.

  • Szaszłyki pieczemy w temperaturze 180°C lub grillujemy na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony.

  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8