Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne szaszłyki z pieczarek smakują nie tylko weganom
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Świetna przekąska na co dzień i nie tylko. Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.
Składniki
1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
Przygotowanie krok po kroku:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Marynujemy grzyby w marynacie przez 30 minut.
Grzyby nadziać wzdłuż (od kapelusza do nóżki) na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki pieczemy w temperaturze 180°C lub grillujemy na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska