Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze

2021-03-29
Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze
Autor: Shutterstock Zdrowe i pyszne kofty bezmięsne kosztują przysłowiowe grosze
łatwy
30 min
4

Paluszki z czerwonej soczewicy - mercimek kofte - to pyszna turecka przekąska w stylu falafelu. Jeśli jednak falafele robi się z ciecierzycy, to bezmięsne kofty, przygotowuje się z czerwonej soczewicy. Takie kofty z soczewicy można podać na przekąskę lub owinąć plackiem z dodatkami. Są pyszne i kosztują grosze!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na paluszki:
  • 200 g czerwonej soczewicy 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku nieobrany (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 gałązki pietruszki
  • 80 g kaszy manny
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • Na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g jogurtu z pełnego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotuj w 500 ml wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opcjonalnie dodaj rozmaryn i 1 nieobrany ząbek czosnku, aby soczewica przejęła ich aromat. Ale nie jest to konieczne.
  • Cebulę pokrój bardzo drobno. Umyj natkę pietruszki i odsącz, oskub liście i drobno posiekaj.
  • Zdejmij soczewicę z ognia. Dodaj kaszę manną, wymieszaj i pozwól jej pęcznieć przez około 3 minuty.
  • Dodaj cebulę, pasty pomidorową i papryką, natkę pietruszki i dobrze wymieszaj. Przypraw soczewicę sokiem z cytryny, solą i pieprzem i pozostaw do ostudzenia.
  • Posmaruj naczynie do pieczenia olejem. Mieszaninę soczewicy podziel na porcje, z każdej uformuj wałeczek grubości kciuka i umieść je obok siebie w naczyniu do pieczenia.
  • Piecz paluszki z soczewicy w rozgrzanym piekarniku w 190°C przez około 20 minut, aż będą chrupiące.
  • Obierz i posiekaj czosnek na sos. Jogurt i czosnek wymieszaj w małej misce, dopraw solą i pieprzem. Podawaj paluszki z sosem jogurtowym.