Gotuję tę kaszę i mieszam z kilkoma składnikami. Pyszne kotleciki z piekarnika to mój wege hit
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kasza bulgur jest pyszna i zdrowa, ale mało znana w naszym kraju. Szkoda, ponieważ można wykorzystać ją jako główny składnik wielu potraw. Co można zrobić z kasza bulgur? Odpowiedź na to pytanie kryje się w przepisie, który znajdziecie poniżej. Pyszne i aromatyczne kotleciki z kaszy bulgur w sosie pomidorowym z piekarnika to świetny pomysł na wege obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak je zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.
Czy warto jeść kaszę bulgur?
Kasza bulgur jest znana od ponad 4 tys. lat. Jej walory smakowe i zdrowotne docenili mieszkańcy Bliskiego Wschodu, gdzie jest niezwykle popularna. Bulgur zawiera mnóstwo witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B, potas, magnez, sód, błonnik i kwas foliowy. Korzystnie wpływa na serce i układ naczyniowy. Poprawia pracę układu pokarmowego. Ta zdrowa kasza wpływa także na układ nerwowy i pomaga zmniejszyć negatywne skutki stresu. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy, miłośnicy zdrowego odżywiania i osoby, które są na diecie odchudzającej. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości kaszę bulgur warto włączyć do menu. Znajomość można rozpocząć od przygotowania pysznych wege kotlecików z bulguru w sosie pomidorowym zapiekanych w piekarniku.
Jak zrobić kotlety z kaszy bulgur?
Kotleciki z kaszy bulgur, które pysznie łączą się z aromatycznym sosem pomidorowym, to danie wegańskie. Nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego. To dobra alternatywa, aby zmniejszyć ilość mięsa w codziennej diecie. Przepis nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane, przygotowanie jest proste.
Jak więc przyrządzić smakowite i sycące kotleciki z kaszy bulgur w sosie pomidorowym z piekarnika? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – ugotowanie kaszy bulgur
- 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 3. krok – przygotowanie masy z kaszy bulgur i pozostałych składników
- 4. krok – uformowanie kotlecików, ułożenie ich w formie do zapiekania i wlanie sosu pomidorowego
- 5. krok – upieczenie kotlecików z bulguru w sosie pomidorowym w piekarniku
Z czym podawać kotleciki z kaszy bulgur?
Pełne smaku wege kotleciki z bulguru w sosie pomidorowym z piekarnika to propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Znakomite kotleciki warto podać z surówką, która sprawi, że posiłek będzie kompletny. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na surówki z warzyw, które uświetnią obiad.
- Zaskakująca wersja sałatki z kapusty i ogórka. Nowa wersja klasyki, którą pokochasz od pierwszego kęsa
- Surówka z 4 składników, która zaskoczy każdego. Różowy hit obiadowy
- Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
- Szef kuchni z lokalnego "chińczyka" zdradził mi tajemnicę. Teraz robię najlepszą surówkę w mieście
- Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
SKŁADNIKI
- 200 g wędzonego tofu
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
sos:- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski, widelcem rozdzielić ziarenka i odstawić do ostygnięcia.
- W rondlu roztopić masło klarowane i smażyć na nim przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany 1 ząbek czosnku i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
- Do kaszy bulgur dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokruszone tofu i listki tymianku. Wsypać skrobię ziemniaczaną i mąkę kukurydzianą. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kotleciki i układać je w formie do zapiekania.
- Wlać sos pomidorowy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
- Podawać na obiad posypane wegańskim parmezanem w towarzystwie chrupiącej surówki z sezonowych warzyw.