Gotuję tę kaszę i mieszam z kilkoma składnikami. Pyszne kotleciki z piekarnika to mój wege hit

kotleciki z kaszy bulgur z piekarnika
Autor: Shutterstock Zastąp mielone kotlecikami z tej zdrowej kaszy. To zachwycające wegańskie danie podbije każde podniebienie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza bulgur jest pyszna i zdrowa, ale mało znana w naszym kraju. Szkoda, ponieważ można wykorzystać ją jako główny składnik wielu potraw. Co można zrobić z kasza bulgur? Odpowiedź na to pytanie kryje się w przepisie, który znajdziecie poniżej. Pyszne i aromatyczne kotleciki z kaszy bulgur w sosie pomidorowym z piekarnika to świetny pomysł na wege obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak je zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.

Czy warto jeść kaszę bulgur?

Kasza bulgur jest znana od ponad 4 tys. lat. Jej walory smakowe i zdrowotne docenili mieszkańcy Bliskiego Wschodu, gdzie jest niezwykle popularna. Bulgur zawiera mnóstwo witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B, potas, magnez, sód, błonnik i kwas foliowy. Korzystnie wpływa na serce i układ naczyniowy. Poprawia pracę układu pokarmowego. Ta zdrowa kasza wpływa także na układ nerwowy i pomaga zmniejszyć negatywne skutki stresu. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy, miłośnicy zdrowego odżywiania i osoby, które są na diecie odchudzającej. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości kaszę bulgur warto włączyć do menu. Znajomość można rozpocząć od przygotowania pysznych wege kotlecików z bulguru w sosie pomidorowym zapiekanych w piekarniku.

Jak zrobić kotlety z kaszy bulgur?

Kotleciki z kaszy bulgur, które pysznie łączą się z aromatycznym sosem pomidorowym, to danie wegańskie. Nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego. To dobra alternatywa, aby zmniejszyć ilość mięsa w codziennej diecie. Przepis nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane, przygotowanie jest proste.

Jak więc przyrządzić smakowite i sycące kotleciki z kaszy bulgur w sosie pomidorowym z piekarnika? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy bulgur
  • 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 3. krok – przygotowanie masy z kaszy bulgur i pozostałych składników
  • 4. krok – uformowanie kotlecików, ułożenie ich w formie do zapiekania i wlanie sosu pomidorowego
  • 5. krok – upieczenie kotlecików z bulguru w sosie pomidorowym w piekarniku

Z czym podawać kotleciki z kaszy bulgur?

Pełne smaku wege kotleciki z bulguru w sosie pomidorowym z piekarnika to propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Znakomite kotleciki warto podać z surówką, która sprawi, że posiłek będzie kompletny. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na surówki z warzyw, które uświetnią obiad.

SKŁADNIKI

  • 200 g wędzonego tofu
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

  • sos:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski, widelcem rozdzielić ziarenka i odstawić do ostygnięcia.
  • W rondlu roztopić masło klarowane i smażyć na nim przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany 1 ząbek czosnku i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do kaszy bulgur dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokruszone tofu i listki tymianku. Wsypać skrobię ziemniaczaną i mąkę kukurydzianą. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kotleciki i układać je w formie do zapiekania.
  • Wlać sos pomidorowy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Podawać na obiad posypane wegańskim parmezanem w towarzystwie chrupiącej surówki z sezonowych warzyw.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej