Fasolka szparagowa z pomidorami - pomysł na letni lunch

2021-03-29
Emilia Chodkowska
Fasolka szparagowa z pomidorami
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa z pomidorami - na lunch lub na kolację.
łatwy
25 min
4

Fasolka szparagowa z pomidorami to łatwe i lekkie danie, idealne na obiad lub kolację w upalne dni. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs. Przepis na fasolkę szparagową z pomidorami można urozmaicać według uznania różnymi dodatkami.

Polecamy też:

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

Fasolka mamut w sosie pomidorowym

Leczo z fasolką szparagową

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką

Pęczotto z fasolką szparagową

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę przebieramy, myjemy, obcinamy ogonki i kroimy na pół. Gotujemy około 3-5 minut (aby pozostała chrupiąca) i przelewamy zimną wodą - w ten sposób zachowa ładny kolor.
  • Odstawiamy fasolkę do obcieknięcia, w tym czasie siekamy pomidory (zachowując sok) i cebulę.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i smażymy, aż zbrązowieje. Następnie wsypujemy na patelnię cukier i smażymy do momentu, aż cebula się skarmelizuje.
  • Wlewamy ocet i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, pokrojone oliwki, bazylię i przyprawiamy.
  • Sos gotujemy około 5 minut bez przykrycia i dodajemy fasolkę. Kiedy fasolka się podgrzeje, nakładamy na talerze i przystrajamy listkami świeżej bazylii.
Emilia Chodkowska