Fasolka szparagowa z pomidorami - pomysł na letni lunch
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Fasolka szparagowa z pomidorami to łatwe i lekkie danie, idealne na obiad lub kolację w upalne dni. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs. Przepis na fasolkę szparagową z pomidorami można urozmaicać według uznania różnymi dodatkami.
Polecamy też:
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Fasolka mamut w sosie pomidorowym
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 1 puszka pomidorów (można przygotować sos ze świeżych pomidorów)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- świeża bazylia
- 3 łyżki posiekanych oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę przebieramy, myjemy, obcinamy ogonki i kroimy na pół. Gotujemy około 3-5 minut (aby pozostała chrupiąca) i przelewamy zimną wodą - w ten sposób zachowa ładny kolor.
- Odstawiamy fasolkę do obcieknięcia, w tym czasie siekamy pomidory (zachowując sok) i cebulę.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i smażymy, aż zbrązowieje. Następnie wsypujemy na patelnię cukier i smażymy do momentu, aż cebula się skarmelizuje.
- Wlewamy ocet i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, pokrojone oliwki, bazylię i przyprawiamy.
- Sos gotujemy około 5 minut bez przykrycia i dodajemy fasolkę. Kiedy fasolka się podgrzeje, nakładamy na talerze i przystrajamy listkami świeżej bazylii.