Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub keczupu [PRZETWORY Z POMIDORÓW]

Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub keczupu [PRZETWORY Z POMIDORÓW]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie koncentratu i keczupu jest nie tylko pyszny, ale też niskokaloryczny i zdrowy. Od razu poczujemy różnicę, a nasze gołąbki, pizza, spaghetti czy nawet kanapki będą z tak przygotowanym przecierem o wiele smaczniejsze.

Składniki

  • 1 kg pomidorów

  • łyżeczka cukru

  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • 1 łyżeczka cukru

  • pół łyżeczki oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw musimy wyparzyć pomidory. Najlepiej naciąć je wcześniej na krzyż. Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.

  • Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Następnie dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję.

  • Cebulę obieramy, siekamy, to samo robimy z czosnkiem. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Potem dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.

  • Po schłodzeniu sos można dodawać do potraw.

Ocena: 2,8