Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

2021-03-29
Emilia Chodkowska
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
łatwy
25 min
4

Fasolka szparagowa po grecku jest świetna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielny posiłek, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Warto wypróbować ten przepis na fasolkę szparagową właśnie teraz, kiedy warzywa są najświeższe. Ilości natki i czosnku nie trzeba się kurczowo trzymać – wszystko zależy od tego, czy lubimy łagodniejsze, czy bardziej wyraziste dania. 

Polecamy także:

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Fasolka mamut w sosie pomidorowym

Sałatka nicejska z fasolką szparagową

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

SKŁADNIKI

  • 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • 4 łyżki siekanej pietruszki
  • opcjonalnie: ok. 20 dag sera feta (można zastąpić innymi gatunkami, np. serem pleśniowym)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy fasolkę szparagową: przebieramy ją i odrzucamy nienadające się strączki, pozostałe myjemy i ocinamy ogonki.
  • Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy aż się zeszkli.
  • Dodajemy fasolkę szparagową i całość podlewamy wodą (około pół szklanki). Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje, solimy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
  • Fasolka szparagowa jest już gotowa, ale można ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub innym serem i zapiec w piekarniku.
Emilia Chodkowska