Fasolka po bretońsku wege. Tak kapitalna, że nie poznasz, że jest bez mięsa

fasolka po bretońsku wege
Autor: Shutterstock Fasolka po bretońsku wege. Tak kapitalna, że nie poznasz, że jest bez mięsa
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Fasolka po bretońsku to klasyczne, domowe danie – pyszne, aromatyczne i sycące. Ten przepis różni się od tradycyjnego, bo nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W tej wersji fasolka smakuje tak dobrze, że nawet mięsożercy będą mile zaskoczeni jej wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku wege?

Przyrządzenie fasolki w wersji wegańskiej należy rozpocząć od namoczenia fasoli. Następnego dnia gotuje się ją w wodzie, aż stanie się miękka. W dużym garnku podsmaża się cebulę z czosnkiem, liśćmi laurowymi, pieprzem i zielem angielskim. Wlewa się wodę, passatę i koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i dodaje aromatyczne przyprawy. Po kilku minutach dodaje się ugotowaną fasolę i gotuje jeszcze 20 minut.

Przepis na fasolkę po bretońsku wege

  • To łatwy przepis na pyszne wegańskie danie, w którym nie ma składników pochodzenia zwierzęcego.
  • Danie robi się szybko, ale białą fasolę należy zalać wodą dzień wcześniej. Powinna moczyć się minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.
  • Lista składników to warzywa i przyprawy. Wszystkie są w sklepach przez cały rok.
  • Potrawę można zrobić z białej fasoli w zalewie z puszki. Potrzebne są cztery opakowania. Przyrządzając danie, fasolkę należy odcedzić z zalewy i dodać do sosu pomidorowego. W ten sposób fasolkę po bretońsku robi się o wiele szybciej.
  • Danie można wzbogacić, dodając pokrojone w plasterki pieczarki. Należy podsmażyć je razem z cebulą.

Jaką fasolę wybrać do fasolki po bretońsku?

Do tego prostego dania najlepsza jest biała fasola Piękny Jaś. W sklepach dostępne są dwa rozmiary tej fasoli. Pierwszy z nich ma około 3 cm, a drugi jest nieco mniejszy ma około 2 cm. Do fasolki po bretońsku najlepiej sprawdzi się ta mniejsza. Szybciej się gotuje i jest łatwiejsza do przyrządzenia.

Z czym podawać fasolkę po bretońsku wege?

Danie jest pyszne i aromatyczne. Najprostszym dodatkiem jest pieczywo. Fasolka doskonale smakuje z kromką chleba na zakwasie lub chrupiącą pszenną bułeczką. Obiad będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej sycący, jeżeli do fasolki poda się makaron, ryż lub ziemniaki. Miseczki można też posypać posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 500 g suchej fasoli Piękny Jaś
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą fasolę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła poziom był około 10 cm ponad ziarna. Odstawić na noc.
  • Następnego dnia odlać fasolę z wody, w której się moczyła. Przepłukać, przełożyć do garnka razem i wlać litr wody. Gotować na małym ogniu około 90 minut, aż fasola będzie miękka. Pod koniec posolić. Odcedzić i odstawić
  • W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Smażyć około 5 minut, cały czas mieszając.
  • Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, wodę, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i dusić około 6 minut. Dodać ugotowaną fasolę i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  • Podawać na gorąco z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej