Do placków z cukinii dodaję to warzywo i włoski ser. Są lekkie jak chmurka i idealne na diecie

placki z cukinii, marchewki i mozzarelli
Autor: Shutterstock Są pyszne, aromatyczne i dietetyczne. Te chrupiące placki z cukinii i marchewki z włoskim serem to fit hit.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jedzenie na diecie nie musi być nudne i monotonne. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić podczas zrzucania zbędnych kilogramów, są pyszne i aromatyczne placki z cukinii i marchewki z dodatkiem włoskiego sera mozzarella. Ich przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić dietetyczne placki z cukinii, marchewki i mozzarelli.

Co zamiast mąki do placków z cukinii?

W tradycyjnych przepisach na placki z cukinii i marchewki dodaje się mąkę pszenną. Dodatek ten sprawia, że ciasto jest zwarte, a placki nie rozpadają się w czasie smażenia. Mąkę pszenną można jednak zamienić i dodać inne składniki, które mają takie same właściwości. Do placków z cukinii i marchewki idealnie sprawdzą się mąka migdałowa i włoski ser mozzarella. Dzięki nim placki są jeszcze smaczniejsze, chrupiące i bezglutenowe.

Jak zrobić placki z cukinii, marchewki i mozzarelli?

Przyrządzenie fury chrupiących i pysznych placków cukiniowych z marchewką i mozzarellą jest łatwe. Przepis na to smaczne dietetyczne danie nikomu nie powinien sprawić przykrych niespodzianek. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Wyróżniają się nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale i niską zawartością węglowodanów.

Jak więc zrobić pyszne domowe placki z cukinii i marchewki z dodatkiem mozzarelli? Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a znakomite placuszki wyjdą i będą smakować każdemu.

  • 1. krok – przygotowanie domowego sosu czosnkowego
  • 2. krok – starcie, zasolenie i odstawienie cukinii i marchewki
  • 3. krok – odciśnięcie warzyw i wymieszanie ich z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – usmażenie placków z cukinii i marchewki z mozzarellą na patelni

Jak podawać placki z cukinii, marchewki i mozzarelli?

Pełne smaku placki przygotowane z cukinii i marchewki oraz włoskiej mozzarelli to dobry pomysł na dietetyczny obiad. Świetnie sprawdzą się podczas diety keto. Zawierają sporo białka, a mało węglowodanów. Można podawać je też jako przekąskę na ciepło.

Do placków z cukinii, marchewki i mozzarelli doskonale pasuje sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Dobrym dodatkiem jest też salsa pomidorowa, guacamole czy sos ranczerski.

SKŁADNIKI

  • Placki:
  • 200 g cukinii
  • 130 g marchewki
  • 80 g startego sera mozzarella
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

  • sos czosnkowy:
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 25 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos czosnkowy. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę i koperek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić.
  • Obraną cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Mocno odciśnięte z nadmiaru wody warzywa przełożyć do miski. Wsypać mąkę migdałową i mozzarellę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu po 3 minuty. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej