Do placków z cukinii dodaję to warzywo i włoski ser. Są lekkie jak chmurka i idealne na diecie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jedzenie na diecie nie musi być nudne i monotonne. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić podczas zrzucania zbędnych kilogramów, są pyszne i aromatyczne placki z cukinii i marchewki z dodatkiem włoskiego sera mozzarella. Ich przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić dietetyczne placki z cukinii, marchewki i mozzarelli.
Co zamiast mąki do placków z cukinii?
W tradycyjnych przepisach na placki z cukinii i marchewki dodaje się mąkę pszenną. Dodatek ten sprawia, że ciasto jest zwarte, a placki nie rozpadają się w czasie smażenia. Mąkę pszenną można jednak zamienić i dodać inne składniki, które mają takie same właściwości. Do placków z cukinii i marchewki idealnie sprawdzą się mąka migdałowa i włoski ser mozzarella. Dzięki nim placki są jeszcze smaczniejsze, chrupiące i bezglutenowe.
Jak zrobić placki z cukinii, marchewki i mozzarelli?
Przyrządzenie fury chrupiących i pysznych placków cukiniowych z marchewką i mozzarellą jest łatwe. Przepis na to smaczne dietetyczne danie nikomu nie powinien sprawić przykrych niespodzianek. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Wyróżniają się nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale i niską zawartością węglowodanów.
Jak więc zrobić pyszne domowe placki z cukinii i marchewki z dodatkiem mozzarelli? Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a znakomite placuszki wyjdą i będą smakować każdemu.
- 1. krok – przygotowanie domowego sosu czosnkowego
- 2. krok – starcie, zasolenie i odstawienie cukinii i marchewki
- 3. krok – odciśnięcie warzyw i wymieszanie ich z pozostałymi składnikami
- 4. krok – usmażenie placków z cukinii i marchewki z mozzarellą na patelni
Jak podawać placki z cukinii, marchewki i mozzarelli?
Pełne smaku placki przygotowane z cukinii i marchewki oraz włoskiej mozzarelli to dobry pomysł na dietetyczny obiad. Świetnie sprawdzą się podczas diety keto. Zawierają sporo białka, a mało węglowodanów. Można podawać je też jako przekąskę na ciepło.
Do placków z cukinii, marchewki i mozzarelli doskonale pasuje sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Dobrym dodatkiem jest też salsa pomidorowa, guacamole czy sos ranczerski.
SKŁADNIKI
- Placki:
- 200 g cukinii
- 130 g marchewki
- 80 g startego sera mozzarella
- 50 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
sos czosnkowy:- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 25 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos czosnkowy. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę i koperek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić.
- Obraną cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Mocno odciśnięte z nadmiaru wody warzywa przełożyć do miski. Wsypać mąkę migdałową i mozzarellę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni roztopić masło klarowane i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu po 3 minuty. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.