Aloo gobi. Proste, aromatyczne ziemniaki z kalafiorem po indyjsku

aloo gobi
Autor: Shutterstock Aloo gobi, czyli indyjski przepis na wegetariański obiad o wyrazistym aromacie.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aloo gobi to smaczna propozycja na pyszny i niezwykle aromatyczny obiad bez mięsa. To potrawa, która pochodzi z kuchni indyjskiej. Są w niej tylko dwa warzywa, ale pełnię smaku zapewnia oryginalny sos przyrządzony na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem nerkowców. Poznajcie prosty przepis na aloo gobi, czyli pyszny wegetariański obiad.

Z czego zrobić aloo gobi?

Ta pyszna i aromatyczna potrawa, na którą przepis pochodzi z północnych Indii, jest połączeniem dwóch popularnych warzyw. Bez problemu można je kupić w polskich sklepach przez cały rok. Do aloo gobi wykorzystuje się kalafiora i ziemniaki. Warzywa doprawia się aromatycznymi przyprawami, które są charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Jest tu więc kurkuma, kumin, kolendra, pieprz cayenne, garam masala oraz imbir i czosnek.

Aloo gobi, czyli pieczone ziemniaki i kalafior, zawsze podaje się z sosem. W jego składzie znajduje się mleczko kokosowe, pomidory, cebula, papryczka chili, czosnek, imbir i przyprawy. Sekretem tego sosu jest dodatek orzechów nerkowca, które nadają przyjemnego aromatu i podkręcają smak sosu do aloo gobi.

Jak zrobić aloo gobi?

Przepis na aloo gobi jest prosty. Dzięki temu, że składniki są proste i dostępne w naszych sklepach, potrawę można przyrządzać przez cały rok. Postępując krok po kroku według tego przepisy, doskonałe aloo gobi wyjdzie pierwsza klasa już za pierwszym razem. Przygotowanie zostało podzielone na etapy.

  • 1. etap – wymieszanie pokrojonych ziemniaków i kalafiora z przyprawami
  • 2. etap – upieczenie ziemniaków i kalafiora
  • 3. etap – przygotowanie sosu z nerkowcami
  • 4. etap – połączenie upieczonych ziemniaków i kalafiora z sosem

Kiedy podawać aloo gobi?

Aloo gobi z ziemniakami i kalafiorem to pyszny pomysł na niebanalny wegetariański obiad. Do przygotowania tego smacznego dania wykorzystuje się tylko produkty pochodzenia roślinnego. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Potrawa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Pysznie łączy się z ryżem, chlebkiem naan i pitą. Może być też dodatkiem do dania mięsnego. Zaletą tego dania jest to, że smakuje zawsze. Podana nawet na zimno zrobi furorę. Na pewno znajdą się amatorzy pysznego i aromatycznego aloo gobi w takiej wersji.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól

  • sos:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przesypać kurkumę, kmin rzymski, mielone ziarna kolendry, pieprz cayenne i przyprawę garam masala oraz sól. Dodać posiekany imbir i czosnek. Wlać olej i wymieszać.
  • Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Kalafior pokroić na różyczki. Przełożyć do miski.
  • Wsypać mieszankę przypraw i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Przygotować sos. Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, imbir i chili. Smażyć, często mieszając.
  • Doprawić solą, chili, cukrem, garam masala, kurkumą, kolendrą i kminem rzymskim. Wymieszać i smażyć, aż przyprawy staną aromatyczne.
  • Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz odcedzone nerkowce. Smażyć, aż pomidory staną się miękkie i zaczną rozpadać. Od czas do czasu zamieszać.
  • Wlać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki sos. Przelać na patelnię i podgrzewać na małym ogniu.
  • Upieczone warzywa polać sosem i wymieszać.
  • Podawać posypane posiekaną świeżą kolendrą z chlebkiem naan lub pitą.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
więcej