Jak zrobić przyprawę garam masala? Przepis na domową mieszankę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Chętnie eksperymentujemy z kuchnią azjatycką, której nieodzownym elementem są aromatyczne przyprawy w postaci tradycyjnych mieszanek ziołowych. W kuchni hinduskiej taką przyprawą jest garam masala. Amatorom takich smaków polecamy wykonanie przyprawy garam masala domowym sposobem.
Mieszanka przypraw garam masala jest nieco cierpka, pikantna, z posmakiem korzennym od cynamonu i goździków. W kuchni hinduskiej stanowi nieodzowny dodatek do dań mięsnych, a także warzywnych. Garam masalę dodaje się zawsze na koniec gotowania.
SKŁADNIKI
- 40 g owoców kminu
- 25 g owoców kolendry
- 20 g nasion kardamonu
- 20 g czarnego pieprzu
- 15 g zmielonej gałki muszkatołowej
- 15 g goździków
- 3 liście laurowe
- 2 laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cynamon trzeba połamać na kawałki (ponieważ jest twardy, można sobie pomóc tłuczkiem przez folię). Liście laurowe kruszymy (bez twardej żyłki). Wsypujemy teraz wszystkie przyprawy - bez gałki muszkatołowej - do miseczki.
- Podgrzewamy ok. 2 minut suchą patelnię i wrzucamy mieszankę. Prażymy na małym ogniu, aż przyprawy ściemnieją. Studzimy i mielimy (np. blenderem lub w młynku do kawy lub pieprzu).
- Dopiero po zmieleniu dodajemy gałkę i starannie mieszamy. Mieszankę przechowujemy w starannie zakręcanym słoiku.