Jak zrobić przyprawę garam masala? Przepis na domową mieszankę

2021-03-29
Jak zrobić przyprawę garam masala? Przepis na domową mieszankę
Autor: thinkstockphotos.com Samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw wyróżnia się najlepszym aromatem
łatwy
20 min
4

Chętnie eksperymentujemy z kuchnią azjatycką, której nieodzownym elementem są aromatyczne przyprawy w postaci tradycyjnych mieszanek ziołowych. W kuchni hinduskiej taką przyprawą jest garam masala. Amatorom takich smaków polecamy wykonanie przyprawy garam masala domowym sposobem.

Mieszanka przypraw garam masala jest nieco cierpka, pikantna, z posmakiem korzennym od cynamonu i goździków. W kuchni hinduskiej stanowi nieodzowny dodatek do dań mięsnych, a także warzywnych. Garam masalę dodaje się zawsze na koniec gotowania.

SKŁADNIKI

  • 40 g owoców kminu
  • 25 g owoców kolendry
  • 20 g nasion kardamonu
  • 20 g czarnego pieprzu
  • 15 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 15 g goździków
  • 3 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cynamon trzeba połamać na kawałki (ponieważ jest twardy, można sobie pomóc tłuczkiem przez folię). Liście laurowe kruszymy (bez twardej żyłki). Wsypujemy teraz wszystkie przyprawy - bez gałki muszkatołowej - do miseczki.
  • Podgrzewamy ok. 2 minut suchą patelnię i wrzucamy mieszankę. Prażymy na małym ogniu, aż przyprawy ściemnieją. Studzimy i mielimy (np. blenderem lub w młynku do kawy lub pieprzu).
  • Dopiero po zmieleniu dodajemy gałkę i starannie mieszamy. Mieszankę przechowujemy w starannie zakręcanym słoiku.