Zaskocz gości czymś zupełnie nowym. W tę Wielkanoc przygotuj sernik czekoladowo-kokosowy

2024-03-06
Kinga Goldstein
Zaskocz gości czymś zupełnie nowym. W tę Wielkanoc przygotuj sernik czekoladowo-kokosowy
Autor: Shutterstock.com Pyszny czekoladowo-kokosowy sernik, który zachwyci gości
łatwy
15 min
16

Dieta wegetariańska

Sernik jest uwielbianym przez wielu ciastem. Chrupki spód i kremowym środkiem zyskał rzeszę fanów na całym świecie. Jedną z jego największych zalet jest fakt, że można go modyfikować tak, by móc rozkoszować się ulubionymi smakami w pysznym cieście. Tym razem przedstawiamy sernik, który idealnie łączy ze sobą słodką czekoladę i aromatycznym kokosem.

Składniki do sernika kokosowo-czekoladowego

Sernik od lat króluje na Polskich stołach. Ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego ciasta. Wiele osób ceni są dużą liczbę możliwości modyfikacji tego ciasta. Na przykład fani połączenia czekolady z kokosem, mogą przygotować sernik, który szybko zniknie ze stołów. Do przygotowania potrzebować będziemy:

  1. herbatników
  2. masła,
  3. czekolady,
  4. twarogu
  5. jajek
  6. mąki
  7. mleczka kokosowego
  8. cukru pudru
  9. wiórki kokosowe

Jeśli przyjdzie nam taka ochota, nasze czekoladowo-kokosowe ciasto można też przyozdobić najróżniejszymi dodatkami. Świetnie w tej roli sprawdzą się wiórki kokosowe, orzechy czy batoniki kokosowe. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Sernik kokosowo-czekoladowy - jak przygotować?

Przygotowanie czekoladowo-orzechowego sernika jest stosunkowo proste. Na początek przygotowujemy spód rozkruszając herbatniki i łącząc je z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Całość wykładamy na tortownice o średnicy 24 cm i dociskamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Jeśli chodzi o przygotowanie masy to łączymy ze sobą mleko kokosowe, cukier, jajka i twaróg, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i wstawiamy do pieca na około 90 minut. Po tym czasie sernik powinien stygnąć przez dwie godziny, a później trafić do lodówki najlepiej na całą noc. Później możemy zrobić już polewę rozpuszczając czekoladę i łącząc ją z mleczkiem kokosowym, wylewając na sernik i pozostawiając do ostygnięcia. 

Sernik czekoladowo-kokosowy - o tym pamiętaj

Sernik kokosowo-czekoladowy jest prosty w przygotowaniu, jednak potrzebuje trochę czasu, by być gotowym. Może być tak, że po wyjęciu z piekarnika, środek wciąż będzie wydawał się płynny, jednak nie powinniśmy się tym przejmować, ponieważ po ostudzeniu i kilku godzinach w lodówce, powinien pięknie stężeć. Ten sernik jest ciekawą wariacją klasycznego ciasta, która z pewnością zachwyci gości i szybko zniknie z talerzy.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 180 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • Masa serowa:
  • 220 g cukru pudru
  • 1000 g twarogu do sernika
  • 4 jajka
  • 250 g mleczka kokosowego

    100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego

  • orzechy/wiórki kokosowe/batonik kokosowy do przyozdobienia (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  • Herbatniki rozdrobnić.
  • Masło i czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić.
  • Połączyć rozpuszczone masło i czekoladę z herbatnikami.
  • Przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na całej powierzchni i docisnąć do dna
  • Całość włożyć do lodówki na 15 minut.
  • Twaróg wymieszać z jajkami, mlekiem kokosowym i cukrem.
  • Dodać mąkę i wiórki kokosowe - wymieszać.
  • Masę serową przelać na wcześniej przygotowany spód.
  • Piec około 90 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 2 godziny do ostygnięcia.
  • Sernik włożyć do lodówki na min. 6 godzin - najlepiej na całą noc.
  • Czekoladę pokroić, włożyć do rondelka i dodać mleczko kokosowe.
  • Podgrzewać mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników.
  • Polewę wylać na gotowy sernik i odstawić na kilka minut do stężenia.
  • Sernik można udekorować orzechami, wiórkami lub batonikami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein