Sernik w kąpieli wodnej. Cudownie puszysty i rozpływający się w ustach

2024-03-04 12:35

Co zrobić, żeby sernik był puszysty i wilgotny? Warto zastosować jeden łatwy i sprawdzony patent. Pyszny i rozpływający się w ustach sernik można upiec w kąpieli wodnej. Dzięki temu ciasto będzie smakować nieziemsko. Jak to zrobić? Poznajcie łatwy i szybki przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej, który zawsze się udaje.

sernik w kąpieli wodnej
Autor: Shutterstock Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Oto prosty patenty na puszyste i pyszne ciasto.

Spis treści

  1. Po co sernik piecze się w kąpieli wodnej?
  2. Sernik w kąpieli wodnej – składniki
  3. Jak zrobić sernik w kąpieli wodnej?
  4. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
  5. Sernik w kąpieli wodnej – przepis krok po kroku

Po co sernik piecze się w kąpieli wodnej?

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia sernik nie pęka i nie opada. Zyskuje niesamowitą puszystość, jest lekki i zachwyca od pierwszego kęsa.

Sernik w kąpieli wodnej – składniki

Na liście składników potrzebnych do upieczenia domowego sernika w kąpieli wodnej znalazło się kilka łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, dlatego ciasto można robić na różne okazje i święta.

Lista składników jest podzielona na dwie części:

  • składniki na kruchy spód – herbatniki lub ciasteczka owsiane, masło
  • składniki do masy serowejser twarogowy na sernik z wiaderka, jajka, cukier, cukier z wanilią, mąka pszenna, budyń w proszku, skórka otarta z cytryny i szczypta soli

Jak zrobić sernik w kąpieli wodnej?

Upieczenie sernika w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na wyśmienity sernik w kąpieli wodnej jest łatwy i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności ani wiedzy. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a dokonały wypiek uda się już za pierwszym razem.

Przepis na wyborny sernik w kąpieli wodnej składa się z kilku łatwych i szybkich czynności.

  • 1. krok – przygotowanie spodu z herbatników i masła
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – wyłożenie masy serowej na kruchy spód
  • 4. krok – upieczenie sernika w kąpieli wodnej w piekarniku

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Oprócz niezbędnych składników do przygotowania pysznego sernika w kąpieli wodnej należy przygotować dwie formy – mniejszą i większą. W mniejszej formie umieszcza się masę serową na kruchym spodzie. Tortownica powinna być szczelna i wyłożona papierem do pieczenia. Można ją dodatkowo zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową. Mniejszą formę wstawia się ją do większej tortownicy, a następnie wlewa wrzącą wodę. Obie formy należy umieścić w nagrzanym piekarniku.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej odbywa się w dwóch etapach. Najpierw ciasto powinno się piec w temperaturze 160 stopni C przez 20 minut. Kiedy ten czas minie, należy zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec sernik jeszcze 55 minut. Po upieczeniu warto zostawić formy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut, aby ciasto lekko ostygło.

Sernik w kąpieli wodnej – przepis krok po kroku

Składniki

spód:

  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 80 g roztopionego masła

masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Herbatniki lub ciasteczka owsiane zmielić. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć dno formy. Odstawić.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku i wsypywać cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy.

3. Do jajek dodać ser z wiaderka, otartą skórkę cytrynową i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Masę serową przelać na herbatnikowy spód. Wyrównać wierzch.

5. Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec sernik 55 minut.

6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim sernik do lekkiego ostygnięcia na 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

7. Podawać na deser z okazji Wielkanocy lub na inne święta.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne serniki.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Listen on Spreaker.