Folia aluminiowa w kuchni: jak prawidłowo używać folii aluminiowej? [WIDEO]
Folia aluminiowa jest w każdym domu - używasz jej do przygotowywania i przechowywania jedzenia. Folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Czy wiesz dlaczego? Sprawdź, jak prawidłowo korzystać z folii aluminiowej.
Spis treści
- Folia aluminiowa do przechowywania
- Folia aluminiowa do pieczenia
- Folia aluminiowa: jak jej używać?
- ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej!
Folia aluminiowa to wspaniały wynalazek, dlatego można znaleźć ją w każdym domu. Ale czy na pewno wiesz, jak jej prawidłowo używać? Folia aluminiowa w niektórych sytuacjach może być niebezpieczna dla zdrowia.
Folia aluminiowa do przechowywania
Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Folia aluminiowa do pieczenia
Folia aluminiowa jest też doskonała do pieczenia i podgrzewania potraw. Tutaj ważne jest właściwe jej użycie, gdyż folia ma dwie strony: matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do pieczenia produkty owijamy stroną lśniącą do wewnątrz. Ciepło przejdzie wówczas z piekarnika do wewnątrz potrawy.
Folia aluminiowa: jak jej używać?
Do przechowywania owijaj żywność lśniącą stroną na zewnątrz, ciepło wtedy nie dostaje się do środka i produkty będą dłużej świeże.
Pamiętaj - folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. Nie przykrywamy nią też metalowych misek, ponieważ uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem których żywność nabiera metalicznego smaku.