Przepis na sernik matcha. Urzeka pięknym kolorem i przepysznym smakiem

sernik matcha
Autor: Shutterstock Sernik matcha to niesamowite połączenie klasyki z nowoczesnością.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Sernik matcha prezentuje się wyjątkowo efektownie i smakuje tak, że na jednej porcji się nie skończy. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy tylko dobry przepis i kilka łatwo dostępnych składników. Postępując krok po kroku, sernik wzbogacony zieloną herbatą matcha uda się już za pierwszym razem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na niesamowity zielony sernik matcha.

Z czego zrobić sernik matcha?

Do upieczenia zacnego sernika wzbogaconego zieloną herbatą matcha należy przygotować składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Matcha jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i herbaciarniach.

Lista składników to dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do zrobienia kruchego spodu. W drugiej części listy znajdują się produkty, z których robi się masę serową.

  • składniki na kruchy spód – herbatniki, masło
  • składniki do zielonej masy serowej – ser na sernik z wiaderka, serek mascarpone, śmietana kremówka, cukier, matcha, jajka, ekstrakt waniliowy i szczypta soli

Jak zrobić sernik matcha?

Przepis na sernik, który swój oryginalny smak i kolor zawdzięcza dodatkowi herbaty matcha, nie jest skomplikowany. Aby sernik udał się już za pierwszym razem, należy przygotować go według wszystkich zaleceń podanych w przepisie.

Jak więc upiec pyszny zielony sernik matcha? To tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej z matchą
  • 3. krok – przelanie masy serowej na kruchy spód
  • 4. krok – upieczenie sernika matcha w piekarniku

Jak podawać sernik matcha?

Pyszny sernik z dodatkiem zielonej matchy to uniwersalny deser, który świetnie pasuje na różne okazje. Doskonale sprawdzi się w czasie Wielkanocy i innych rodzinnych uroczystości. Zastąpi tort urodzinowy i ciasto imieninowe. Krótko mówiąc, sernik matcha zachwyci smakiem każdego bez względu na okazję.

Upieczony i ostudzony sernik matcha można udekorować, aby prezentował się jeszcze bardziej apetycznie. Najprostszym dodatkiem jest cukier puder. Smak sernika podkręci polewa czekoladowa lub prażone płatki migdałowe. Porcje można udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 70 g roztopionego masła

  • Masa serowa z matchą:
  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 200 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki matchy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z masłem. Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką.
  • Twaróg na sernik z wiaderka przełożyć do misy miksera. Dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy. Wsypać cukier. Zmiksować do połączenia składników.
  • Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Matchę wymieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
  • Zieloną masę serową przelać na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 60 minut.
  • Kiedy czas pieczenia minie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha
Anna Szulc-Górska
więcej