Waniliowe ciasteczka bez glutenu. Prosty przepis na słodki przysmak
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Te pyszne małe ciasteczka bez obaw mogą jeść nie tylko osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Są tak dobre, że nikt im się nie oprze. Przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe. Waniliowe ciasteczka są gotowe w niecałe półgodziny. Świetnie smakują z kawą i są wyborną słodką przekąską między posiłkami. Zobaczcie, jak zrobić domowe ciasteczka waniliowe bez glutenu, które rozpływają się w ustach.
Bezglutenowe ciasteczka waniliowe – z czego zrobić?
Pyszne domowe ciasteczka waniliowe robi się ze składników, które można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach. Na liście składników nie ma produktów zawierających gluten jak mąka pszenna. Została zastąpiona zdrową i bezglutenową mąką migdałową. Chociaż ciasteczka są w sam raz słodkie, nie ma w nich ani grama białego cukru. Zamiast niego dodaje się słodzik.
Aby upiec domowe ciasteczka waniliowe bez glutenu, należy przygotować takie produkty jak:
- mąka migdałowa
- słodzik
- masło
- jajko
- ekstrakt waniliowy
- cynamon
- płatki migdałowe
Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka?
Bezglutenowy przepis na pyszne ciasteczka nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Przyda się łyżka do lodów, za pomocą której z ciasta robi się małe ciasteczka.
Jak więc upiec pyszne waniliowe ciasteczka bez glutenu? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych i bardzo szybkich kroków.
- 1. krok – przygotowanie ciasta z bezglutenowej mąki migdałowej
- 2. krok – uformowanie ciasteczek za pomocą łyżki do lodów
- 3. krok – upieczenie ciasteczek waniliowych bez glutenu w piekarniku
Jak podawać bezglutenowe ciasteczka waniliowe?
Przepis na pyszne ciasteczka o waniliowym smaku, które nie zawierają glutenu, warto zawsze mieć pod ręką. Sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. Nie tylko ci, którzy nie jedzą produktów z glutenem, będą pod wrażeniem ich obłędnego smaku. Waniliowe ciasteczka mogą jeść także osoby, które zrzucają zbędne kilogramy. Podbiją podniebienia fanów zdrowego odżywiania.
Doskonałe bezglutenowe ciasteczka z dodatkiem wanilii to pomysł na zdrowy i lekki deser. Pysznie smakują z kawą i herbatą. To pomysł na oryginalną przekąskę między posiłkami, która umili dzień i poprawi humor. Ciasteczka waniliowe bez glutenu można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy lub szkole.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/4 szklanki słodzika
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę migdałową, słodzik i cynamon. Wymieszać.
- Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Wbić jajko i wymieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, formując kulki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie rozpłaszczyć łyżką. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub puszce.
- Podawać na deser lub jako słodką i zdrową przekąskę między posiłkami.