Waniliowe ciasteczka bez glutenu. Prosty przepis na słodki przysmak

waniliowe ciasteczka bez glutenu
Autor: Shutterstock Pyszne, idealnie słodkie i bezglutenowe. Te waniliowe ciasteczka urzekają smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Te pyszne małe ciasteczka bez obaw mogą jeść nie tylko osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Są tak dobre, że nikt im się nie oprze. Przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe. Waniliowe ciasteczka są gotowe w niecałe półgodziny. Świetnie smakują z kawą i są wyborną słodką przekąską między posiłkami. Zobaczcie, jak zrobić domowe ciasteczka waniliowe bez glutenu, które rozpływają się w ustach.

Bezglutenowe ciasteczka waniliowe – z czego zrobić?

Pyszne domowe ciasteczka waniliowe robi się ze składników, które można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach. Na liście składników nie ma produktów zawierających gluten jak mąka pszenna. Została zastąpiona zdrową i bezglutenową mąką migdałową. Chociaż ciasteczka są w sam raz słodkie, nie ma w nich ani grama białego cukru. Zamiast niego dodaje się słodzik.

Aby upiec domowe ciasteczka waniliowe bez glutenu, należy przygotować takie produkty jak:

Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka?

Bezglutenowy przepis na pyszne ciasteczka nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Przyda się łyżka do lodów, za pomocą której z ciasta robi się małe ciasteczka.

Jak więc upiec pyszne waniliowe ciasteczka bez glutenu? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych i bardzo szybkich kroków.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta z bezglutenowej mąki migdałowej
  • 2. krok – uformowanie ciasteczek za pomocą łyżki do lodów
  • 3. krok – upieczenie ciasteczek waniliowych bez glutenu w piekarniku

Jak podawać bezglutenowe ciasteczka waniliowe?

Przepis na pyszne ciasteczka o waniliowym smaku, które nie zawierają glutenu, warto zawsze mieć pod ręką. Sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. Nie tylko ci, którzy nie jedzą produktów z glutenem, będą pod wrażeniem ich obłędnego smaku. Waniliowe ciasteczka mogą jeść także osoby, które zrzucają zbędne kilogramy. Podbiją podniebienia fanów zdrowego odżywiania.

Doskonałe bezglutenowe ciasteczka z dodatkiem wanilii to pomysł na zdrowy i lekki deser. Pysznie smakują z kawą i herbatą. To pomysł na oryginalną przekąskę między posiłkami, która umili dzień i poprawi humor. Ciasteczka waniliowe bez glutenu można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy lub szkole.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki słodzika
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę migdałową, słodzik i cynamon. Wymieszać.
  • Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Wbić jajko i wymieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  • Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, formując kulki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie rozpłaszczyć łyżką. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub puszce.
  • Podawać na deser lub jako słodką i zdrową przekąskę między posiłkami.
Gluten w diecie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej