Tylko 3 składniki i 10 minut pracy. Wyborne ciasteczka kukurydziane zrobisz bez piekarnika

ciasteczka kukurydziane bez pieczenia
Autor: Shutterstock Wymieszaj płatki kukurydziane z 2 składnikami i wstaw do lodówki. Te chrupiące ciasteczka zrobisz w 10 minut.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszne domowe ciasteczka kukurydziane to wyborny deser lub słodka przekąska między posiłkami. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i ekspresowe, a na liście składników znalazły się tylko trzy składniki. Nie wymagają rozgrzewania piekarnika, ponieważ są to ciasteczka bez pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić ciasteczka kukurydziane, które zachwycą już po pierwszym kęsie.

Z czego zrobić ciasteczka kukurydziane bez pieczenia?

Aż trudno uwierzyć, że lista składników potrzebnych do zrobienia tych wybornych ciasteczek, jest tak krótka. Znalazły się na niej tylko trzy proste produkty. Są dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepikach. Ciasteczka nie zawierają glutenu, więc są bezpieczne dla alergików.

Jakie produkty są więc niezbędne, aby cieszyć się smakiem obłędnych ciasteczek? Lista składników obejmuje tylko trzy artykuły spożywcze. Aby zrobić ciasteczka kukurydziane bez pieczenia, potrzebne są:

Jak zrobić ciasteczka kukurydziane bez pieczenia?

Chociaż sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju ciasteczek, warto wykorzystać ten przepis i samodzielnie zrobić tę wyśmienitą przekąskę. Pyszne i mocno czekoladowe ciasteczka z płatków kukurydzianych, które nie wymagają pieczenia, są łatwe i błyskawiczne. Przepis jest sprawdzony i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

Jak więc przygotować proste ciasteczka kukurydziane, których nie trzeba piec? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, deser uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – roztopienie gorzkiej i mlecznej czekolady w kąpieli wodnej
  • 2. krok – wymieszanie masy czekoladowej z płatkami kukurydzianymi
  • 3. krok – uformowanie okrągłych ciasteczek kukurydzianych
  • 4. krok – schłodzenie ciasteczek kukurydzianych w lodówce

Jak podawać ciasteczka kukurydziane bez pieczenia?

Przepis na te kukurydziane ciasteczka z czekoladą warto mieć pod ręką. W punkt odpowiada na pytanie, co można zrobić z płatków kukurydzianych. Wyśmienite ciasteczka z tych płatków śniadaniowych i czekolady to pyszna przekąska między posiłkami. Sprawdzą się też na deser po rodzinnym obiedzie. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

Przepis na pyszne ciasteczka kukurydziane bez pieczenia można modyfikować i wzbogacać innymi składnikami, które wzbogacą ich smak. Do masy czekoladowej można dodać szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika. Czekolada dobrze łączy się z ostrymi przyprawami, więc sprawdzi się szczypta mielonego chili. Płatki kukurydziane przyjemnie komponują się z wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami. W każdej wersji ciasteczka kukurydziane bez pieczenia smakują rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Wsypać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcję masy kukurydzianej i formować okrągłe ciasteczka.
  • Blachę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej