Rogaliki budyniowe zachwycają. Idealnie kruche i w sam raz słodkie

rogaliki budyniowe
Autor: Shutterstock Rogaliki budyniowe są nieziemsko pyszne i łatwe do zrobienia w domu.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Rogaliki budyniowe smakują obłędnie. Nie ma w nich nadzienia, ale są kruche i słodkie. To prosta propozycja na urzekający deser na każdą okazję. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na liście składników jest tylko kilka niedrogich produktów. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i perfekcyjnie kruche rogaliki budyniowe.

Z czego zrobić rogaliki budyniowe?

Do przygotowania kruchego ciasta na rogaliki budyniowe potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne o każdej porze roku, dlatego pyszne rogaliki można piec bez względu na pogodę. Co więc należy przygotować, aby upiec rogaliki budyniowe?

Na liście składników znalazły się takie artykuły jak:

  • mąka pszenna – można zastąpić ją mąką orkiszową lub bezglutenową
  • masło – obowiązkowy składnik kruchego ciasta, powinno być zimne
  • cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią – nadają słodkości i waniliowego aromatu
  • budyń w proszku – dodatek, który sprawia, że rogaliki są tak pyszne i świeże przez kilka dni
  • żółtka – dzięki nim ciasto jest łatwiejsze do formowania
  • proszek do pieczenia – spulchnia ciasto, a rogaliki pięknie wyrastają

Jak zrobić kruche rogaliki budyniowe?

Pyszne i idealnie kruche rogaliki z dodatkiem budyniu robi się łatwo i szybko. Tradycyjny przepis na kruche ciasto został wzbogacony o proszek budyniowy. Ten składnik sprawia, że rogaliki zyskują jeszcze lepszy smak i dłużej zachowują świeżość niż te upieczone według klasycznej receptury.

Przygotowanie rogalików budyniowych rozpoczyna się od wymieszania suchych składników, do których dodaje się masło i wszystko razem sieka nożem. Następnie dodaje się żółta i wodę. Ciasto należy wyrobić energicznie i dość szybko, aby składniki jak najkrócej miały kontakt z ciepłymi dłońmi. Z ciasta formuje się kulę i chłodzi w lodówce przez dwie godziny. Czas chłodzenia można skrócić do pół godziny. Wystarczy schować ciasto do zamrażarki. Po tym czasie kruche ciasto należy podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować je i pokroić na trójkąty, a następnie zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.

Jak upiec rogaliki budyniowe?

Rogaliki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawia się je do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie kruchych rogalików trwa 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu rogaliki warto udekorować. Sprawdzi się cukier puder, lukier, posiekane orzechy czy polewa czekoladowa.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g budyniu w proszku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i posiekać nożem.
  • Wlać zimną wodę i dodać żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywcza i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i podzielić na 4 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkować i pokroić na trójkąty, a następnie zwinąć, zaczynając do podstawy.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować lukrem, cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
więcej