Zamiast surowych dodaj ugotowane. Kruche ciasto z tym składnikiem smakuje obłędnie
Jak zrobić najlepsze kruche ciasto? Wystarczy zamienić jeden składnik w tradycyjnym przepisie. Dzięki niemu ciasto będzie jeszcze bardziej kruche i delikatne. Co to takiego? Poznajcie sprawdzony przepis na kruche ciasto z gotowanymi żółtkami.
Spis treści
- Przepis na kruche ciasto
- Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami
- Jak zrobić kruche ciasto z gotowanymi żółtkami?
- Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami – przepis krok po kroku
Przepis na kruche ciasto
Do przygotowania klasycznego kruchego ciasta wykorzystuje się mąkę, masło, cukier, żółtka jaj oraz szczyptę soli. W niektórych przepisach dodaje się także śmietanę. Ciasto kruche rządzi się swoimi prawami, więc aby się udało, należy przestrzegać zaleceń w przepisie. Ważne są nie tylko proporcje, ale i temperatura składników oraz czas wyrabiania ciasta. Według tradycyjnych przepisów na trzy porcje mąki pszennej lub krupczatki dodaje się dwie porcje zimnego masła. Do kruchego ciasta najlepszy jest cukier puder, który dzięki swojej pudrowej konsystencji szybko i dobrze łączy się z masłem. Ciasto należy wyrabiać krótko i energicznie. Zbyt długie wyrabianie może spowodować, że po upieczeniu ciasto nie będzie kruche, tylko twarde. Wśród składników znajdują się także żółtka jaj kurzych. Tradycyjnie dodaje się je w surowej postaci. Istnieje jeden prosty trik, aby kruche ciasto było jeszcze lepsze i miało piękny kolor. Zamiast surowych żółtek jaj kurzych warto dodać ugotowane.
Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami
Przepis na kruche ciasto z gotowanymi żółtkami nie jest skomplikowany. Jeżeli wybierzecie ten sposób przygotowania kruchego ciasta, warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Żółtka powinny być całkowicie ostudzone. Przed wymieszaniem ich z pozostałymi składnikami koniecznie trzeba je przetrzeć przez drobne sitko lub zetrzeć na tarce. Takiego kruchego ciasta nie powinno się zbyt cienko rozwałkowywać, aby się nie kruszyło.
Poniżej znajdziecie łatwy przepis na kruche ciasto z gotowanymi żółtkami. To podstawowy przepis, który jest uniwersalny i można wykorzystywać go do robienia ciast takich jak tarty, mazurki czy szarlotki. Można zrobić z niego domowe kruche ciasteczka. Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami sprawdzi się też w daniach wytrawnych.
Jak zrobić kruche ciasto z gotowanymi żółtkami?
Przepis na ciasto kruche z dodatkiem ugotowanych żółtek nie jest trudny. Do przesianej mąki z cukrem pudrem i solą dodaje się ugotowane żółtka. Aby dobrze połączyły się z innymi składnikami, należy przetrzeć je przez drobne sitko lub zetrzeć na małych oczkach tarki. Następnie dodaje się zimne masło i energicznie wyrabia ciasto, które należy chłodzić w lodówce od 30 minut do godziny. Następnie kruche ciasto rozwałkowuje się i wykorzystuje jako spód do słodkich wypieków. Pysznie smakuje w formie ciasta z dodatkiem owoców i kruszonki. Z ciasta kruchego z gotowanymi żółtkami można też zrobić ciasteczka, wykrawając dowolne kształty za pomocą foremki.
Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka jaj
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiać do miski.
2. Dodać przetarte przez drobne sito lub starte na tarce na małych oczkach żółtka oraz posiekane masło.
Energicznie zagnieść gładkie ciasto i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 15 minut.
5. Na podpieczony kruchy spód nałożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłka lub inne owoce i posypać kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
6. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne kruche ciasteczka z maszynki. Poniżej znajdziesz też quiz o słodkich przysmakach nie tylko z kruchego ciasta.