Niezwykle kruche ciasto gruszkowe z kruszonką. Oto placek 3P: prosty, pyszny, ponadczasowy
2024-10-15
łatwy
60 min
12
Uwielbiam kruche ciasto z gruszkami i kruszonka. Właśnie z gruszkami, to one nadają deserowi wyjątkowy smak oraz wrażenie soczystej chrupkości. To dzięki drobinkom krzemionki zawartym w ich miąższu. Często na takie szczegóły nie zwracamy uwagi, a potrafią one cudownie odmienić danie.
SKŁADNIKI
- 4-5 dużych średniotwardych gruszek
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 1-3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- Superkruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasta)
- 2 jajka
- 0,5 kostki schłodzonego masła (100 g)
- 0,5 kostki schłodzonego smalcu (110 g)
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka grubego cukru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj jajka i oba rodzaje tłuszczu. Masło i smalec powinny być dobrze schłodzone, dzięki temu łatwo je posiekać. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Siekać ciasto nożem na stolnicy, do momentu aż połączy się w grudki, wtedy szybko zagnieść do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i lekko błyszczące.
- Tak przygotowane kruche ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę. Jeśli czas bardzo goni można je włożyć do zamrażarki n a10-15 minut. Trzeba jednak pilnować, żeby nie schłodziło się za bardzo i nie zamarzło.
- Teraz kruszonka: wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i mieszać, delikatnie rozcierając palcami, aż składniki połączą się w grudki. Odstawić.
- Czas na gruszki: należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Gruszki można pokroić w plastry lub kostkę, ale chyba najsmaczniejsze ciasto wychodzi, gdy gruszki posiekane są w niejednorodne kawałki - większe i mniejsze, o nieregularnym kształcie.
- Gruszki można delikatnie skropić sokiem z cytryny, jeśli są mało słodkie można do nich oddać 1-2 łyżki cukru i wymieszać. jeśli puszcza dużo soku można je delikatnie odsączyć i dodać 1-2 łyżki kaszy manny.
- Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować lub pokroić w plastry i wylepić nim blaszkę - dno i boki, wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną lub tartą bułą. Ciasto podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Na ciasto wyłożyć gruszki, wierzch posypać kruszonką i ewentualnie grubym cukrem. Piec ok 50 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Triki na kruchutkie kruche ciasto
- Dodanie do ciasta smalcu zamiast części masła sprawia, że wychodzi ono niewiarygodnie lekkie i chrupiące. Dodanie samego smalcu nie do końca się sprawdza, bo ciasto wychodzi tak kruche i delikatne, że niemal się rozpada. Proporcje smalcu można zmniejszyć, wedle uznania, zwiększając wtedy zawartość masła. Zamiast masła można również użyć margaryny. Również warto ją pomieszać ze smalcem.
- Bardzo wygodną opcją jest użycie tarki o grubych oczkach do rozdrobnienia tłuszczu. to znacznie przyspiesza robotę. A jeśli do przygotowania kruchego używacie miksera planetarnego (tak, tak, można - używając końcowi hakowej), to wręcz jest to niezbędne, aby tłuszcz równomiernie rozprowadzić w masie.
- Jeśli gruszki są zbyt miękkie i puszczają dużo soku, dobrze jest dodać substancji, która go zwiąże. Bułka tarta jest ok, podobnie jak do wysypania nasmarowanej tłuszczem blaszki, ale kasza manna sprawdza się równie dobrze, a jest delikatniejsza w smaku, a nadaje owocom lekko mlecznego aromatu.
- Ciasto kruche warto podpiec przed wyłożeniem na nie owoców, dzięki temu sok nie rozrzedzi masy. Nie jest to konieczne, ale potęguje kruchość spodniej warstwy.
Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta