Niezwykle kruche ciasto gruszkowe z kruszonką. Oto placek 3P: prosty, pyszny, ponadczasowy

Ciasto z gruszkami i kruszonką
Autor: Shutterstock Ciasto z gruszkami i kruszonką jest niesamowicie kruche i pyszne.
łatwy
60 min
12

Uwielbiam kruche ciasto z gruszkami i kruszonka. Właśnie z gruszkami, to one nadają deserowi wyjątkowy smak oraz wrażenie soczystej chrupkości. To dzięki drobinkom krzemionki zawartym w ich miąższu. Często na takie szczegóły nie zwracamy uwagi, a potrafią one cudownie odmienić danie. 

SKŁADNIKI

  • 4-5 dużych średniotwardych gruszek
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1-3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
  • Superkruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasta)
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki schłodzonego masła (100 g)
  • 0,5 kostki schłodzonego smalcu (110 g)
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka grubego cukru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj jajka i oba rodzaje tłuszczu. Masło i smalec powinny być dobrze schłodzone, dzięki temu łatwo je posiekać. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Siekać ciasto nożem na stolnicy, do momentu aż połączy się w grudki, wtedy szybko zagnieść do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i lekko błyszczące.
  • Tak przygotowane kruche ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę. Jeśli czas bardzo goni można je włożyć do zamrażarki n a10-15 minut. Trzeba jednak pilnować, żeby nie schłodziło się za bardzo i nie zamarzło.
  • Teraz kruszonka: wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i mieszać, delikatnie rozcierając palcami, aż składniki połączą się w grudki. Odstawić.
  • Czas na gruszki: należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Gruszki można pokroić w plastry lub kostkę, ale chyba najsmaczniejsze ciasto wychodzi, gdy gruszki posiekane są w niejednorodne kawałki - większe i mniejsze, o nieregularnym kształcie.
  • Gruszki można delikatnie skropić sokiem z cytryny, jeśli są mało słodkie można do nich oddać 1-2 łyżki cukru i wymieszać. jeśli puszcza dużo soku można je delikatnie odsączyć i dodać 1-2 łyżki kaszy manny.
  • Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować lub pokroić w plastry i wylepić nim blaszkę - dno i boki, wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną lub tartą bułą. Ciasto podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Na ciasto wyłożyć gruszki, wierzch posypać kruszonką i ewentualnie grubym cukrem. Piec ok 50 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Triki na kruchutkie kruche ciasto

  • Dodanie do ciasta smalcu zamiast części masła sprawia, że wychodzi ono niewiarygodnie lekkie i chrupiące. Dodanie samego smalcu nie do końca się sprawdza, bo ciasto wychodzi tak kruche i delikatne, że niemal się rozpada. Proporcje smalcu można zmniejszyć, wedle uznania, zwiększając wtedy zawartość masła. Zamiast masła można również użyć margaryny. Również warto ją pomieszać ze smalcem.
  • Bardzo wygodną opcją jest użycie tarki o grubych oczkach do rozdrobnienia tłuszczu. to znacznie przyspiesza robotę. A jeśli do przygotowania kruchego używacie miksera planetarnego (tak, tak, można - używając końcowi hakowej), to wręcz jest to niezbędne, aby tłuszcz równomiernie rozprowadzić w masie.
  • Jeśli gruszki są zbyt miękkie i puszczają dużo soku, dobrze jest dodać substancji, która go zwiąże. Bułka tarta jest ok, podobnie jak do wysypania nasmarowanej tłuszczem blaszki, ale kasza manna sprawdza się równie dobrze, a jest delikatniejsza w smaku, a nadaje owocom lekko mlecznego aromatu.
  • Ciasto kruche warto podpiec przed wyłożeniem na nie owoców, dzięki temu sok nie rozrzedzi masy. Nie jest to konieczne, ale potęguje kruchość spodniej warstwy.

Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej