Pączki domowe bez drożdży - przepis. Zrób pyszne smakołyki samodzielnie

Sandra Osińska
Pączki domowe bez drożdży - przepis. Zrób pyszne smakołyki samodzielnie
Autor: Shutterstock Pączki z ciasta bez drożdży można szybciej przygotować niż tradycyjne pączki.
średni
50 min
4

Przedstawiamy przepis na domowe pączki bez drożdży, czyli bez czekania aż ciasto wyrośnie. Zazwyczaj pączki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, które musi rosnąć i które uchodzi za trudne do przygotowania. Ale ponieważ domowe pączki są lepsze od tych ze sklepu, dlatego warto samodzielnie je przygotować - wykorzystując do tego nasz prosty przepis.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

ZOBACZ GALERIĘ z przepisami na pączki!

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • ćwierć szklanki mleka
  • ćwierć szklanki maślanki
  • ćwierć szklanki cukru
  • 45 g roztopionego masła
  • 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugim, większym naczyniu wymieszaj składniki mokre, czyli mleko, maślankę, cukier i roztopione masło.
  • Widelcem wmieszaj do mleka składniki sypkie. Mieszaj aż do momentu połączenia się wszystkich składników (nie dłużej!).
  • Rozgrzej olej na średnim ogniu np. na patelni.
  • Gdy olej rozgrzeje się do temperatury mniej więcej 170 stopni, odmierz pół łyżki ciasta i rękoma uformuj kulkę. Zrób to bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Ostrożnie umieść pączka na oleju i smaż, aż zrobi się brązowo-złoty.
  • Przewróć go na drugą stronę i smaż aż osiągnie pożądany kolor.
  • Wyjmij pączka z oleju i umieść na wyłożonym papierowymi ręcznikami półmisku. Obtocz go w cukrze.
  • Tak samo postąp z resztą ciasta.
Sandra Osińska