Tłusty czwartek: Pączki bez drożdży - przepis na pyszne domowe smakołyki

Przedstawiamy przepis na domowe pączki bez drożdży, czyli bez czekania aż ciasto wyrośnie. Zazwyczaj pączki na tłusty czwartek przygotowujemy z ciasta drożdżowego, które musi rosnąć i które uchodzi za trudne do przygotowania. Ale ponieważ domowe pączki są lepsze od tych ze sklepu, dlatego warto samodzielnie je przygotować - wykorzystując do tego nasz prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- ćwierć szklanki mleka
- ćwierć szklanki maślanki
- ćwierć szklanki cukru
- 45 g roztopionego masła
- 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugim, większym naczyniu wymieszaj składniki mokre, czyli mleko, maślankę, cukier i roztopione masło.
- Widelcem wmieszaj do mleka składniki sypkie. Mieszaj aż do momentu połączenia się wszystkich składników (nie dłużej!).
- Rozgrzej olej na średnim ogniu np. na patelni.
- Gdy olej rozgrzeje się do temperatury mniej więcej 170 stopni, odmierz pół łyżki ciasta i rękoma uformuj kulkę. Zrób to bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Ostrożnie umieść pączka na oleju i smaż, aż zrobi się brązowo-złoty.
- Przewróć go na drugą stronę i smaż aż osiągnie pożądany kolor.
- Wyjmij pączka z oleju i umieść na wyłożonym papierowymi ręcznikami półmisku. Obtocz go w cukrze.
- Tak samo postąp z resztą ciasta.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe