Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
2022-02-15

łatwy
60 min
4
Przepis na oponki serowe, w którym oprócz białego sera został dodany także serek mascarpone. Jego delikatna konsystencja sprawia, że oponki są wyjątkowo miękkie i puszyste. To poważna konkurencja dla tradycyjnych pączków!
Dowiedz się także:
Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Polecamy też:
Szybkie pączki z serka homogenizowanego
Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu
SKŁADNIKI
- 510 g mąki pszennej
- 300 g sera białego półtłustego
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 l oleju
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Utrzyj jajka z cukrem wanilinowym.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wysyp na posypany mąką blat (lub stolnicę). W środku powstałej górki mąki zrób dziurkę. Wlej do niej jajka utarte z cukrem, wymieszaj. Dodaj sery, spirytus i zagnieć ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wytnij środek.
- W rondlu rozgrzej olej. Smaż oponki z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
- Oponki wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
- Gotowe oponki z serem posyp cukrem pudrem.
W formie 24: czym zastąpić cukier?