Obłędne czekoladowe babeczki ze skórką z pomarańczy. Zrobisz je w pół godziny

Czekoladowe babeczki
Autor: Shutterstock Czekoladowe babeczki ze skórka pomarańczową robi się szybko... i szybko zjada
łatwy
30 min
10

Czekoladowe babeczki są proste w wykonaniu i dostarczają tyle przyjemności. Spróbujcie sami.

Babeczki czekoladowe przygotowuje się szybko – w pół godziny, łącznie z pieczeniem. Równie szybko albo nawet szybciej znikają z patery, choć długie leżakowanie tylko im służy.

Pozostałe (niepotrzebne do tego ciasta) białka można wykorzystać w innych deserach. Oto przykłady:

Bezy

Słodko-słony deser

Trójwarstwowy deser sernikowo-nalewkowy

Torcik bezowy z kremem kawowym

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 30 dkg cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 4 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 3/4 mąki
  • 6 dkg kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z ekologicznej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natłuścić foremki do babeczek i obsypać tartą bułką.
  • Zetrzeć skórkę z ekologicznej pomarańczy (niepokrytej toksycznym konserwantem – imazalilem ani tiebendazolem).
  • Rozpuścić masło (najlepiej wstawić garnuszek z masłem do miski z gorącą wodą).
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Jajka z dodatkowymi żółtkami dobrze ubić z cukrem i szczyptą soli.
  • Do masy jajecznej dodać stopniowo przesiane suche składniki wraz z tłuszczem i otartą skórką z cytryny.
  • Przygotowane foremki wypełniać w 3/4 ciastem.
  • Czekoladowe babeczki piec 12–20 minut w temperaturze 180–200ºC.
  • Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i ciepłe posypać cukrem pudrem. Równie efektownie wyglądają odwrócone dnem do góry.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej