Torcik bezowy z kremem kawowym: przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Torcik bezowy z masą kawową to prawdziwa uczta dla wielbicieli słodkości. Smak bezy doskonale komponuje się z delikatną masą kawową z serka mascarpone. Odrobina likieru amaretto doda całości lekko migdałowego smaku. Łatwy i efektowny torcik bezowy z masą kawową to idealne ukoronowanie eleganckiego obiadu lub kolacji.
SKŁADNIKI
- blaty bezowe:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- krem:
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- około 1 łyżki stołowej mocnej kawy (najlepiej espresso)
- opcjonalnie: odrobina likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować 3 okrągłe blaty równej wielkości i piec w temperaturze 140ºC mniej więcej przez godzinę. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
- Śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.
- Gotową masą przełożyć blaty bezowe. Wierzch posypać kakao, wiórkami czekolady lub udekorować świeżymi owocami.