Muffinki z rabarbarem. Dodaj białą czekoladą, a będą smakować obłędnie
Rozpływające się w ustach muffinki z rabarbarem i białą czekoladą to strzał w dziesiątkę. Są pyszne i będą smakować każdemu. Przepis na muffinki rabarbarowe można więc od razu zapisać, ponieważ szybko staną się ulubionym wiosennym deserem.
Jak zrobić muffinki z rabarbarem i białą czekoladą?
Jajka, cukier, roztopione masło i ekstrakt waniliowy należy wymieszać, a następnie wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz dodać kawałki rabarbaru. Kiedy składniki połączą się w ciasto, przekłada się je do formy na muffinki i wstawia do piekarnika. Muffinki pieką się w temperaturze 170 stopni C i przez 25 minut. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na pyszne muffinki z rabarbarem i białą czekoladą
- Ten przepis warto zapisać. Upieczone według niego muffinki są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że rabarbaru nie trzeba obierać i podsmażać. Wystarczy go pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników.
- Czas przygotowania ciasta wynosi około 10 minut. Muffinki piecze się w piekarniku około 25 minut. Są gotowe, kiedy wierzch stanie się apetycznie rumiany, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
- Lista składników jest krótka. Właśnie teraz sezon na rabarbar jest w pełni. Łodygi można kupić na bazarkach i w wielu sklepach.
- Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą można piec przez cały rok. Poza sezonem sprawdzi się mrożony rabarbar.
- Przed wstawieniem formy z muffinkami do piekarnika wierzch można posypać kruszonką.
Kiedy podawać muffinki z rabarbarem i białą czekoladą?
Muffinki z dodatkiem rabarbaru i posiekanej białej czekolady pysznie smakują na deser. Dzięki temu, że robi się je tak bardzo prosto i szybko, są pomysłem na coś słodkiego na ostatnią chwilę. Miękkie i puszyste muffinki można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w towarzystwie aromatycznej kawy lub owocowej herbaty.
SKŁADNIKI
- 350 g rabarbaru
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 125 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g białej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony rabarbar na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dodać około 3/4 rabarbaru i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do brzegów. Na wierzchu ułożyć po kilka kawałków pozostałego rabarbaru, lekko wciskając go w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić, a patyczek będzie suchy. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.