Muffinki z rabarbarem. Dodaj białą czekoladą, a będą smakować obłędnie

muffinki z rabarbarem i białą czekoladą
Autor: Shutterstock Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą są pyszne i łatwe do zrobienia.
łatwy
40 min
4

Rozpływające się w ustach muffinki z rabarbarem i białą czekoladą to strzał w dziesiątkę. Są pyszne i będą smakować każdemu. Przepis na muffinki rabarbarowe można więc od razu zapisać, ponieważ szybko staną się ulubionym wiosennym deserem.

Jak zrobić muffinki z rabarbarem i białą czekoladą?

Jajka, cukier, roztopione masło i ekstrakt waniliowy należy wymieszać, a następnie wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz dodać kawałki rabarbaru. Kiedy składniki połączą się w ciasto, przekłada się je do formy na muffinki i wstawia do piekarnika. Muffinki pieką się w temperaturze 170 stopni C i przez 25 minut. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na pyszne muffinki z rabarbarem i białą czekoladą

  • Ten przepis warto zapisać. Upieczone według niego muffinki są nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że rabarbaru nie trzeba obierać i podsmażać. Wystarczy go pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników.
  • Czas przygotowania ciasta wynosi około 10 minut. Muffinki piecze się w piekarniku około 25 minut. Są gotowe, kiedy wierzch stanie się apetycznie rumiany, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
  • Lista składników jest krótka. Właśnie teraz sezon na rabarbar jest w pełni. Łodygi można kupić na bazarkach i w wielu sklepach.
  • Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą można piec przez cały rok. Poza sezonem sprawdzi się mrożony rabarbar.
  • Przed wstawieniem formy z muffinkami do piekarnika wierzch można posypać kruszonką.

Kiedy podawać muffinki z rabarbarem i białą czekoladą?

Muffinki z dodatkiem rabarbaru i posiekanej białej czekolady pysznie smakują na deser. Dzięki temu, że robi się je tak bardzo prosto i szybko, są pomysłem na coś słodkiego na ostatnią chwilę. Miękkie i puszyste muffinki można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w towarzystwie aromatycznej kawy lub owocowej herbaty.

SKŁADNIKI

  • 350 g rabarbaru
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony rabarbar na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dodać około 3/4 rabarbaru i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do brzegów. Na wierzchu ułożyć po kilka kawałków pozostałego rabarbaru, lekko wciskając go w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić, a patyczek będzie suchy. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej