Muffinki z cukinią i dynią - pomysł na słodką i zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia i cukinia to warzywa, które świetnie nadają się również do przygotowania pysznych deserów. Muffinki cukiniowo-dyniowe mogą jeść też diabetycy (jedna babeczka to 1,8 WW, 100 g - 2,3 WW). Sprawdź, jak zrobić muffinki z cukinią i dynią.
Przepis pochodzi z książki "Wypieki dla diabetyków" Britty Macho i Tiny Schlag (Wydawnictwo RM 2010).
SKŁADNIKI
- 100 g miąższu dyni
- 100 g cukinii
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- szczypta zmielonych goździków (ew. cynamonu lub kardamonu)
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju rzepakowego
- tłuszcz i mąka do formy lub papierowe foremki do muffinek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
- Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
- Formę natłuścić, posypać mąką. Do każdego dołka (lub papierowych foremek) wlać po 2 łyżki ciasta.
- Piec 20 minut w temperaturze 220 st. C (nie nagrzewać wcześniej piekarnika!).