Muffinki z cukinią i dynią - pomysł na słodką i zdrową przekąskę

Britta Macho, Tina Schlag
Muffinki z cukinią i dynią
Autor: thinkstockphotos.com Słodkie muffinki z warzywami? Zarówno dynia, jak i cukinia udowadniają, że to świetny pomysł
łatwy
30 min
4

Dynia i cukinia to warzywa, które świetnie nadają się również do przygotowania pysznych deserów. Muffinki cukiniowo-dyniowe mogą jeść też diabetycy (jedna babeczka to 1,8 WW, 100 g - 2,3 WW). Sprawdź, jak zrobić muffinki z cukinią i dynią.

Przepis pochodzi z książki "Wypieki dla diabetyków" Britty Macho i Tiny Schlag (Wydawnictwo RM 2010).

SKŁADNIKI

  • 100 g miąższu dyni
  • 100 g cukinii
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • szczypta zmielonych goździków (ew. cynamonu lub kardamonu)
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • tłuszcz i mąka do formy lub papierowe foremki do muffinek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
  • Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
  • Formę natłuścić, posypać mąką. Do każdego dołka (lub papierowych foremek) wlać po 2 łyżki ciasta.
  • Piec 20 minut w temperaturze 220 st. C (nie nagrzewać wcześniej piekarnika!).
Britta Macho, Tina Schlag