Ciasteczka na mleku skondensowanym. Pyszne, kruche i w sam raz słodkie

ciasteczka na mleku skondensowanym
Autor: Shutterstock Ciasteczka na mleku skondensowanym są idealne na Boże Narodzenie i inne okazje.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Do czego można wykorzystać mleko skondensowane? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest przepis na ciasteczka na mleku skondensowanym. Upieczone według niego ciastka są kruche i świetnie pasują na różne okazje. Zawrotną karierę zrobią podczas świąt Bożego Narodzenia. Poznajcie prosty przepis na szybkie ciasteczka z mlekiem skondensowanym.

Jaki deser można zrobić z mleka skondensowanego?

Mleko skondensowane jest świetnym składnikiem wielu deserów i ciast. Wzbogaci sernik i sprawi, że domowe wypieki będą wyjątkowo dobrze smakować. Jednym z przepisów, w którym mleko skondensowane gra główną rolę, jest ta łatwa receptura na domowe kruche ciasteczka.

Aby upiec w domu ciasteczka z dodatkiem mleka skondensowanego, potrzebne są proste produkty. Lista składników obejmuje tylko pięć składników, które można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku. Do zrobienia obłędnych kruchych ciastek należy przygotować:

  • mąkę pszenną
  • mleko skondensowane w tubce
  • masło
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasteczka na mleku skondensowanym?

Przepis na pyszne i idealnie kruche ciasteczka z mlekiem skondensowanym jest łatwy i szybki. Czas przygotowania ciasta, uformowanie ciasteczek i ich upieczenie nie powinien przekroczyć pół godziny. Jak więc zrobić te pyszne domowe ciasteczka?

Do masła zmiksowanego z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią wsypuje się mąkę i dokładnie miesza do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, jednolite i gładkie. Formuje się z niego kuleczki, które powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układa się je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. Należy zachować odstępy, aby w czasie pieczenia ciasteczka nie skleiły się.

Jak upiec ciasteczka na mleku skondensowanym?

Surowe ciasteczka ułożone na blasze wstawia się do piekarnika. Trzeba pamiętać, aby go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka należy odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Jak podawać ciasteczka na mleku skondensowanym?

Pyszne i kruche ciasteczka z dodatkiem mleka skondensowanego to pomysł na oryginalny deser. Można piec je i serwować przez cały rok. Doskonale smakują z kawą i herbatą czy mlekiem. Przepis warto wykorzystać, przygotowując ciasteczka na Boże Narodzenie. Każdy kto ich spróbuje, zachwyci się obłędnym smakiem i waniliowym aromatem.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka można udekorować polewą czekoladową i cytrynowym lukrem.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mleka skondensowanego w tubce
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksować z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Z masy formować kulki wielości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
  • Podawać na deser.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej