Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek
Baci di ricotta to małe pączki, które, jak każde pączki, należy smażyć na głębokim tłuszczu. Są zatem kaloryczne, nawet jeśli po smażeniu osączy się pączki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Mają jednak wielką niezaprzeczalną zaletę, są po prostu pyszne. Czysta rozkosz dla podniebienia. Jak przygotować pączki z ricottą? Oto sprawdzony przepis na pączki, którego autorką jest Nigella Lawson.
Przeczytaj także kilka rad na temat pączków:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować?
SKŁADNIKI
- 250 g serka ricotta
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub lukier do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser ricotta połączyć z jajkami. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Na patelni lub w garnku rozgrzać olej.
- Nakładać porcje ciasta, najlepiej przy pomocy 2 łyżeczek (na jedną nabieramy masę, drugą zdejmujemy) na olej i smażyć po 5-6 sztuk na złoty kolor.
- Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Zrobić lukier. Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody.
- Wymieszaj sok z cytryny z wodą. Stopniowo dodaj cukier puder - mieszaj cały czas. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.