Wyśmienite ciasto czekoladowe bez mąki i cukru. Zrobisz je w 10 minut

ciasto czekoladowe bez mąki
Autor: Shutterstock Proste ciasto czekoladowe bez mąki i cukru robi się błyskawicznie.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Czy można upiec ciasto bez mąki? Oczywiście, że można. Najlepszym tego przykładem jest ten łatwy i szybki przepis. Pyszne ciasto czekoladowe, które nie zawiera mąki pszennej ani żadnej innej, robi się błyskawicznie. Już w trakcie pieczenia po całym domu unosi się cudowny czekoladowy aromat. Poznajcie łatwy i szybki przepis na wyborne ciasto czekoladowe bez mąki.

Ciasto czekoladowe bez mąki – składniki

Składniki, które potrzebne są do przygotowania domowego ciasta czekoladowego, są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Na liście nie ma składników, bez których trudno wyobrazić sobie jakikolwiek słodki wypiek. Mąka pszenna i cukier zostały zastąpione innymi produktami. Oba składniki wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.

Co jest więc potrzebne, aby upiec pyszne domowe ciasto czekoladowe bez mąki? Do tego słodkiego wypieku wykorzystuje się takie produkty jak:

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki?

Przepis na pyszne ciasto o smaku czekolady, w którym nie ma mąki pszennej, nie jest trudny. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Czekoladowy przysmak z płatków owsianych zrobi każdy. Nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak piec ciasta.

Jak więc upiec pyszne i mega czekoladowe ciasto bez mąki? Postępując według kolejnych kroków, wypiek uda się już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – namoczenie płatków owsianych w mleku
  • 2. krok – wymieszanie papki bananowej z jajkami, kakao, proszkiem do pieczenia i solą
  • 3. krok – połączenie płatków owsianych z masą bananową
  • 4. krok – upieczenie ciasta czekoladowego bez mąki w piekarniku

Jak podawać ciasto czekoladowe bez mąki?

Wyjątkowo dobre ciasto z płatków owsianych o obłędnym czekoladowym smaku pasuje na każdą okazję. To pyszny deser po rodzinnym obiedzie lub słodka przekąska na imprezę. Można je upiec nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości.

Ciasto czekoladowe bez mąki można wzbogacić, dodając przyprawy, które podkręcą jego smak. Świetnie sprawdzi się cynamon, kardamon, przyprawa do piernika lub ekstrakt waniliowy. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową, prażonymi płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Ciasto czekoladowe z płatków owsianych pysznie smakuje delikatnie oprószone cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 250 ml gorącego mleka
  • 120 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miski. Wlać gorące mleko, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Banany rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Do masy bananowej wsypać kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Dodać płatki owsiane i wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej