Ile czekolady jest w czekoladzie?

2022-07-06 14:41

Świat słodyczy zdominowany jest przez wszelkiego rodzaju czekolady i produkty z jej dodatkiem. Podstawowy podział jej różnych wersji obejmuje cztery rodzaje czekolad. Która z nich jest najzdrowsza? Sprawdź, jakie czekolady są najbardziej wartościowe.

czekolada.jpg
Autor: Shutterstock Czekolada - doskonałe źródło magnezu.

Spis treści

  1. Co kryje w sobie czekolada?
  2. Ile kakao jest w czekoladzie?
  3. Czekolada - wpływ na zdrowie
  4. Czekolada - działanie psychoaktywne
  5. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę (z umiarem)
  6. Zobacz nasze najlepsze przepisy na czekoladowe smakołyki

Co kryje w sobie czekolada?

Decydująca o przyporządkowaniu do poszczególnych rodzajów czekolady jest zawartość miazgi kakaowej, którą otrzymuje się podczas procesu fermentowania, prażenia, mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego. Do niej dodawany jest tłuszcz kakaowy lub cukierniczy, cukier oraz dodatki (np. bakalie).

Czekolada jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się:

554 kcal

6,7 g białka

34,3 g tłuszczu

1 mg cholesterolu

Najbardziej wartościowy rodzaj czekolady, czyli ten o zawartości ponad 70% kakao, jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.

Ile kakao jest w czekoladzie?

Podstawowe rodzaje czekolady:

Gorzka Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, niewiele cukru i często domieszkę wanilii. Jest uznawana za najbardziej wartościową czekoladę i najlepszą jakościowo.

Deserowa Ilość miazgi kakaowej waha się od 30 do 70%.

Mleczna Zawartość miazgi nie przekracza 50%, najczęściej wynosi 20%. Czekolada ta składa się ponadto z mleka i  tłuszczu kakaowego lub roślinnego, a zawartość cukru dochodzi do 50%. Dodawane są do niej sztuczne substancje smakowe.

Biała Nie zawiera miazgi kakaowej, oczekiwany smak uzyskuje się dzięki masłu kakaowemu. Pozostałe składniki to: cukier, mleko i wanilia.

W produktach czekoladopodobnych zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 7% całkowitej masy.

Czekolada - wpływ na zdrowie

Flawonidy - wywodzą się z rodziny polifenoli, hamują utlenianie cholesterolu LDL, przeciwdziałają nowotworowi piersi.

Fenyloetyloaminy (PEA) - endorfiny, tzw. hormony szczęścia produkowane w mózgu i rdzeniu kręgowym, które poprawiają nastrój i łagodzą ból.

Składniki mineralne - Mg, K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe

Uwaga - dzienna dawka czekolady nie powinna przekraczać 50 g.

Czekolada - działanie psychoaktywne

Kofeina - 5 -10 mg w tabliczce czekolady

Teobromina - pochodna ksantyny, alkaloid charakterystyczny dla czekolady, jego zawartość w gorzkim rodzaju tych słodyczy wynosi ok. 1%

Anandamid - psychoaktywny endokannabinoid

Uwaga - czekolada jest szkodliwa dla zwierząt, ponieważ ich żołądki nie są w stanie rozłożyć teobrominy. Pod żadnym pozorem nie wolno jej podawać kotom, psom, koniom oraz papugom, ponieważ grozi to zawałem serca zwierzęcia, krwotokiem, a nawet śmiercią.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę (z umiarem)

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze najlepsze przepisy na czekoladowe smakołyki

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE